Foto ter illustratie
NOS NieuwsAangepast

Datalek bij politie, hackers bemachtigen contactgegevens alle politiemedewerkers

Bij een hack bij de politie zijn "werkgerelateerde contactgegevens" van alle politiemedewerkers buitgemaakt. Dat heeft minister van Justitie en Veiligheid Van Weel bekendgemaakt in een brief aan de Tweede Kamer.

Volgens de politie lijkt het erop dat de namen en e-mailadressen van bijna alle 65.000 politiemedewerkers zijn buitgemaakt. Ook zijn telefoonnummers buitgemaakt, hoe veel is niet duidelijk.

"Het is een uitvoerige lijst met heel veel contactgegevens", zegt een woordvoerder. De hack is eerder deze week ontdekt en vandaag bekendgemaakt. Op dit moment wordt onderzocht hoe de hack precies kon gebeuren, wie er achter zit en wat de impact is van het datalek.

Undercoveragenten

Volgens de politie zijn medewerkers met een aantal gevoelige functies ook binnen de organisatie afgeschermd, waaronder undercoveragenten. Zij zouden niet op deze lijst staan.

Op de vraag of het lekken van de namen gevolgen kan hebben voor agenten die undercover werken, zei minister Van Weel: "We kijken naar de risico's van het uitlekken van deze informatie en waar de informatie terecht is gekomen. In het belang van het onderzoek doe ik daar geen nadere uitspraken over."

Premier Schoof (ex-AIVD en ex-NCTV) wilde er op zijn persconferentie ook niet veel over kwijt. "Ik ben blij dat in ieder geval het lek gevonden is. Niemand onderschat het risico dat de politie hier mee loopt. Dit soort cyberonderzoeken zijn ontzettend ingewikkeld."

Ongerustheid

De datadiefstal leidt volgens de politie tot grote ongerustheid onder medewerkers. "Zij vragen zich af om welke gegevens het precies gaat en of er niet meer informatie is buitgemaakt", zegt een woordvoerder. De politie verzekert dat het alleen gaat om een bestand met werkgerelateerde gegevens.

De Nederlandse Politiebond, de grootste vakbond voor politiemedewerkers, spreekt van een "nachtmerrie" en zegt dat de noodzaak van goede databescherming bij de politie op pijnlijke wijze duidelijk is geworden.

De politie roept medewerkers op om extra alert te zijn op vreemde appjes, mogelijke phishingmails en problemen met inloggen. "Eigenlijk wat iedereen altijd al moet doen, maar nu extra."

Van de datadiefstal is melding gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl