Zwitserse Furrer (18) overleden na zware valpartij bij WK wielrennen
Muriel Furrer, de Zwitserse wielrenster die gisteren tijdens de WK in Zwitserland zwaar ten val kwam, is vandaag aan haar verwondingen overleden. De 18-jarige belofte liep tijdens de wegwedstrijd voor junioren ernstig hoofdletsel op en werd in zeer kritieke toestand met een traumahelikopter naar een ziekenhuis in Zürich gebracht.
De internationale wielerbond UCI en het lokale organisatiecomité maken het overlijden in een persbericht bekend. Later op de dag volgde een persconferentie. "Met grote droefheid hebben we kennisgenomen van het overlijden van Muriel Furrer. Ze had een mooie toekomst voor zich", zei UCI-topman Peter Van den Abeele.
De UCI en het organisatiecomité brengen hun condoleances over aan familie, vrienden en de Zwitserse wielerbond. De media wordt verzocht de privacy van de nabestaanden te respecteren.
Onderzoek
Op vragen over de toedracht van de val en wat er daarna precies gebeurd is, hadden de UCI en het organisatiecomité nog geen antwoorden.
"Er wordt een onderzoek uitgevoerd door het OM en de politie. Wij hebben nog niet meer informatie", zei Olivier Senn van het organisatiecomité. "We willen iedereen vragen bij de feiten te blijven."
De juniorenwedstrijd werd verreden op het parcours waarop ook de titelstrijd voor de vrouwen (zaterdag) en de mannen (zondag) plaatsvinden.
Het regende flink tijdens de koers van donderdag, maar over de toedracht van het ongeluk is nog niet veel bekend. Er zijn geen beelden van.
Veiligheid
De jonge Furrer was als veldrijder, mountainbiker en wegwielrenner actief. Eerder dit jaar veroverde ze een bronzen medaille bij de EK mountainbiken voor junioren. Op het Zwitsers kampioenschap op de weg werd ze in zowel de tijdrit als de wegrit tweede. Furrer is afkomstig uit Zürich; het ongeluk vond op zo'n 10 kilometer van haar huis plaats.
Vanochtend meldde de UCI (nog voor het overlijden) dat in overleg met de familie van Furrer is besloten dat het sportieve deel van het WK-programma doorgaat zoals gepland. "Het is de wens van de familie", zei Senn. Wel zijn podiumceremonies ingekort en versoberd, hangen alle vlaggen halfstok en zijn feestelijkheden geschrapt.
Het parcours is vanochtend opnieuw gecontroleerd door officials van de UCI en de organisatie. "Er is altijd ingezet op maximale veiligheid", zei Senn, die meldde dat bemanning van afdalingen wordt opgeschaald. "We doen ons uiterste best. Het is een erg moeilijke situatie, maar we moeten en zullen doorgaan."
De veiligheid in het wielrennen is al geruime tijd onderwerp van debat. Vorig jaar overleed de Zwitserse renner Gino Mäder (26) na een val in de Ronde van Zwitserland.
Daarop werd een onafhankelijke instantie opgericht die de sport veiliger moest maken. Toch ging het deze zomer weer mis: de Noorse renner André Drege verongelukte in juli tijdens de Ronde van Oostenrijk.