Annejan Mieras (links) en Jeska Verstegen
NOS Nieuws

Gouden Griffel voor kinderboek 'Het kleine heelal'

De Gouden Griffel, de belangrijkste literatuurprijs voor kinderboeken, gaat dit jaar naar Het kleine heelal, geschreven door Annejan Mieras. Dat is bekendgemaakt in het NOS Jeugdjournaal. Volgens de jury is het winnende boek "het ultieme kinderboek, dat alles heeft om uit te groeien tot een klassieker".

Het boek gaat over een meisje dat vanwege allerlei tegenslagen met haar moeder in een caravan op camping 'Het kleine heelal' belandt. Daar beleeft ze allerlei avonturen en ontmoet ze interessante mensen.

De jury, onder leiding van voormalig nieuwslezer Noraly Beyer, noemt Het kleine heelal "kundig en liefdevol gecomponeerd".

Auteur Mieras was lang werkzaam als architect en werkt inmiddels al jaren als docent op een basisschool. Het kleine heelal is haar derde boek.

Gouden Penseel

Het Gouden Penseel, de prijs voor het best geïllustreerde kinderboek, werd toegekend aan Jeska Verstegen. Haar bekroonde illustraties staan in Het touw en de waarheid van Marco Kunst.

"De uitzonderlijke wijze waarop tekst en beeld hier samenvloeien, de manier waarop dit verhaal duiding geeft aan onze tijd en vernieuwing binnen het werk van deze illustrator, maken dat de Penseeljury met genoegen en overtuiging een Gouden Penseel toekent", aldus het juryrapport.

De Griffels en Penselen zijn de bekendste en meest prestigieuze juryprijzen voor kinderboeken in Nederland. De winnaars zijn bekendgemaakt in aanloop naar de Kinderboekenweek, die woensdag 2 oktober van start gaat. Het thema is dit jaar 'Lekker Eigenwijs'.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl