Strafrechtelijk onderzoek naar fatbikeverkoper La Souris
Het Openbaar Ministerie is een strafrechtelijk onderzoek gestart naar fatbikeverkoper La Souris en eigenaar Armando Muis. Dat bevestigt een woordvoerder van het OM.
Volgens het OM staat het onderzoek los van de uitzending van vandaag van consumentenprogramma BOOS over het bedrijf. Het programma stelde dat La Souris de afgelopen jaren waarschijnlijk tienduizenden fatbikes met te sterke motoren heeft verkocht.
Een fatbikemotor mag in Nederland een vermogen van maximaal 250 watt hebben. Uit onderzoek van BOOS zou blijken dat het bedrijf fatbikes verkocht met een vermogen van 500 tot 750 watt.
Ook de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) houdt zich bezig met de fatbikeverkoper. Vorige maand werden 1100 fatbikes van La Souris in beslag genomen, omdat ze volgens de inspectie niet veilig zijn.
Reactie: onjuiste test
In een reactie zegt Armando Muis, eigenaar van La Souris, dat het bedrijf achter zijn producten staat. "Wij leveren alleen legale fatbikes. De inspectie heeft een onjuiste test gedaan. Ze hebben halffabricaten onderzocht, die nog niet door onze eindprocedure zijn geweest. Wij beveiligen onze fatbikes altijd tegen manipulatie, voordat ze bij ons de deur uit gaan."
Over het onderzoek van BOOS zegt het bedrijf: "Het programma baseert zich op inkoopfacturen in plaats van laboratoriumonderzoek. BOOS heeft ons al veroordeeld voordat het onderzoek van het OM is afgerond."
Tweede Kamer
De fatbike is al langer onderdeel van politieke en maatschappelijke discussie. Op dit moment mag iedereen nog op een fatbike rijden, ook jonge kinderen. De e-bike met dikke banden mag maximaal 25 kilometer per uur kunnen rijden, maar wordt soms ook opgevoerd tot wel 45 of 50 kilometer per uur. De Tweede Kamer nam deze week een motie aan om het gebruik van fatbikes door kinderen onder de 14 jaar te verbieden.