Paus Franciscus bij de algemene audiëntie op het Sint-Pietersplein op 18 september
NOS NieuwsAangepast

Slotzang pausbezoek België op laatste moment aangepast, componist pleegde misbruik

Het gezang voor het einde van het bezoek van paus Franciscus aan België, komend weekend, blijkt te zijn gecomponeerd door een priester die zich schuldig heeft gemaakt aan seksueel misbruik. Dat melden verschillende Belgische media. Het lied is op het laatste moment geschrapt.

De grote eucharistieviering in het Koning Boudewijnstadion in Brussel zou worden afgesloten met het lied Magnificat van de priester-componist Paul Schollaert, die onlangs overleed. Na zijn overlijden liet een van zijn slachtoffers aan de bisschop van Hasselt weten dat Schollaert hem in de jaren 70 had misbruikt.

De organisatie van de viering in het stadion zegt hiervan pas gisteren op de hoogte te zijn gebracht, meldt de VRT. Hierop is onmiddellijk besloten om het lied van Schollaert te schrappen. De woordvoerder van de organisatie noemt de zaak "zeer spijtig" en "jammer". De 150 koorleden moeten nu snel een ander lied instuderen.

In België werd er onderzoek gedaan door de zogenoemde commissie-Halsberghe naar seksueel misbruik door geestelijken. Schollaert verscheen ook voor die commissie. In 2002 werd de zaak tussen hem en de man afgesloten met een zogenoemde dading, een contract dat tussen de kerk en slachtoffers van seksueel misbruik werd opgesteld.

'Niet attent genoeg'

De Standaard meldt dat de zaak begon te rollen toen de Hasseltse bisschop Patrick Hoogmartens na de dood van Schollaert lovend over hem sprak. Toen duidelijk werd dat er voor Schollaert een dading was afgesloten, liet Hoogmartens weten dat hij tijdens het pausbezoek niet aan de publieke vieringen zou deelnemen.

"Ik begrijp dat ik niet attent genoeg ben geweest, waardoor we een slachtoffer van misbruik hebben gekwetst", zei de bisschop tegen persbureau Belga. "Dit spijt me zeer. Ik heb mijn verontschuldigingen aangeboden aan het slachtoffer."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl