Bangma (links) en Bos pakken goud
NOS Wielrennen

Parawielrenner Bangma pakt na paralympische triple ook twee keer WK-goud

Na drie gouden medailles op de Paralympische Spelen van Parijs heeft Tristan Bangma bij de WK in Zürich vandaag zijn tweede wereldtitel veroverd. Met zijn piloot Patrick Bos was de visueel beperkte Bangma de sterkste bij de wegwedstrijd.

Makkelijk ging het niet voor de 26-jarige Bangma. Op een lastige klim werd hij gelost, omdat hij en Bos naar eigen zeggen vermogen misten om aansluiting te houden. Maar op een vlakker stuk kon het Nederlandse duo weer aanhaken bij de koplopers.

Drie duo's gingen sprinten om de wereldtitel. In die sprint was het Nederlandse duo de Spanjaarden Immanol Arriortua en Garcia Rus en de Fransen Alexandre Lloveras en Yoann Paillot te snel af.

Bangma en Bos kenden na de Spelen een mindere periode. Eerst werd Bos ziek, vorige week kreeg Bangma te maken met het coronavirus. Hij twijfelde zelfs of hij wel moest afreizen naar Zürich.

Zeven wereldtitels

Bangma, die bij de sluitingsceremonie van de Paralympische Spelen een van de vlaggendragers was voor Nederland, was twee dagen geleden ook al de beste op de tijdrit in de klasse voor visueel beperkte wielrenners.

Inmiddels staan er zeven wereldtitels op zijn palmares. Hij won in 2022 en 2023 ook al tijdritgoud en werd in 2019, 2022 en 2023 wereldkampioen in de wegwedstrijd.

Bij de Paralympische Spelen pakte hij naast twee gouden medailles op de weg ook goud op de achtervolging op de baan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl