Iemand op een fatbike in Rotterdam
NOS NieuwsAangepast

Meerderheid Tweede Kamer stemt voor helmplicht en verbod op fatbike onder de 14

De Tweede Kamer wil een helmplicht voor fatbikegebruikers en een verbod op het gebruik van de e-bike met dikke banden voor kinderen onder de 14 jaar. Een grote meerderheid heeft zojuist een motie van VVD en NSC met die strekking aangenomen.

Strengere regels zijn volgens de Kamer hard nodig vanwege het toenemend aantal ongelukken en incidenten waarbij niet alleen fatbikegebruikers zelf zijn betrokken. De indieners stellen 14 jaar als minimumleeftijd voor omdat vanaf die leeftijd ook de legitimatieplicht geldt, wat handhaving makkelijker maakt.

Voor fatbikes gelden nu nog dezelfde regels als voor normale elektrische fietsen. Dat betekent dat je geen rijbewijs nodig hebt en niet per se een helm hoeft te dragen. Iedereen mag op een fatbike rijden, ook jonge kinderen. De Kamer wil nu dat daar verandering in komt.

Lange afstanden

Minister Madlener van Verkeer waarschuwde eerder dat er juridisch nog wel haken en ogen aan zitten. Hij wees er vandaag opnieuw op dat het ingewikkeld is om fatbikes van andere e-bikes te onderscheiden en dat regels daardoor voor alle typen elektrische fietsen zouden gaan gelden.

Madlener zegt de voorstellen te gaan bestuderen. Hij denkt dat de helmplicht en leeftijdgrens zeker door kunnen gaan, maar dat het er dan wel op uit kan draaien dat die regels voor alle elektrische fietsen zullen moeten gelden.

En dat is weer niet waar de Kamer op uit is. Voor kinderen die lange afstanden moeten afleggen naar een school wil de Kamer juist wel dat gewone elektrische fietsen wel een optie blijven, ook als zij jonger zijn dan 14 jaar.

NSC-Kamerlid Van Dijk denkt dat het onderscheid maken wel degelijk mogelijk is door bijvoorbeeld uiterlijke kenmerken van fatbikes als de dikke banden in de regels op te nemen, Hij vindt dat minister Madlener "snel aan de slag moet" met het uitwerken van de plannen.

Madlener zegt dit van plan te zijn en er naar te streven voor het einde van het jaar met zijn uitwerking van de moties te komen.

In het ziekenhuis

Gisteren nog werd bekend dat steeds meer fatbikerijders in het ziekenhuis belanden. Alleen al van april tot juni kwamen er 115 fatbikers in in het ziekenhuis terecht. Bijna de helft van de slachtoffers was tussen de 12 en 15 jaar oud.

Dit aantal geeft nog geen volledig beeld want is slechts gebaseerd op gegevens 14 van de 83 spoedeisende hulpafdelingen in ons land, blijkt uit cijfers van VeiligheidNL.

Fatbikes mogen niet harder dan 25 kilometer per uur, maar worden soms opgevoerd tot wel 45 of 50 kilometer per uur. Eerder deze maand maakte de Inspectie Leefomgeving en Transport bekend inmiddels 16.500 illegale, makkelijk op te voeren fatbikes uit China in beslag te hebben genomen.

In afwachting van eventuele nieuwe regels roept minister Madlener ouders op geen fatbikes meer te kopen voor kinderen onder de 14. Ook NSC-Kamerlid Van Dijk roept ouders op "verstandig" te zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl