NOS Voetbal

Met United winnen van Twente 'moetje' voor Ten Hag: 'Oude liefde pijn doen'

Ten Hag moest even slikken toen Twente uit de koker kwam: 'Oude liefde pijn doen'

Voor Manchester United-trainer Erik ten Hag is FC Twente jeugdsentiment. Hij stond er op de tribune als supporter, speelde er als voetballer en was er assistent-trainer.

Maar een droomaffiche is Manchester United-FC Twente, morgenavond in de Europa League, voor hem zeker niet. "Nee, want dan moet je je oude liefde pijn doen."

Winnen van de club waar hij als jongen op de tribune van de harde kern stond, het zou wrang zijn. "Twente heeft me veel gebracht. Ik heb op Vak P gestaan, de academie doorlopen. Het Diekman Stadion nog meegemaakt en daarna het Arke Stadion en de Grolsch Veste. Een hoop historie dus."

Erik ten Hag in 2000, in het shirt van Twente in een duel met PSV'er Adil Ramzi

Ten Hag voetbalde tussen 1989 en 2002 in drie periodes bij Twente. Daarna werkte hij er in de jeugdopleiding en als assistent-trainer bij het eerste elftal. Nog altijd volgt hij de club op de voet. Hij mist maar weinig wedstrijden van de ploeg van Joseph Oosting.

"Ik kijk als fan, als supporter van de club. Andere teams bekijk ik als analist. Dat doe ik bij Twente alleen voor de wedstrijd van morgen."

Ten Hag maakte deze zomer een doorstart als trainer van United. Lang leek het erop dat hij ontslagen zou worden, na het moeizame vorige seizoen. Uiteindelijk mocht hij blijven en zette hij de technische staf en selectie naar zijn hand. René Hake en Ruud van Nistelrooij werden assistent, onder meer oud-Ajacieden Matthijs de Ligt en Noussair Mazraoui versterkten het elftal.

Toch begon United niet al te best aan het huidige seizoen. In de competitie staat het elfde. Vooral de kansloze nederlaag tegen rivaal Liverpool hakte erin. Morgen moet er dus eigenlijk gewonnen worden van Twente. Dan is er voor romantiek geen plaats.

Toonbeeld

Op de persconferentie voor de wedstrijd nog wel. Als het thema 'FC Twente in Europa' wordt aangesneden, schieten de gedachten van Ten Hag terug naar de jaren zeventig. "Ipswich Town-uit. Twente speelde geweldig voetbal, met een middenveld met Frans Thijssen, Arnold Mühren en Kick van der Vall. Dat was het toonbeeld van goed positiespel."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl