De Erasmusbrug in Rotterdam, vlak na de steekpartij
NOS Nieuws

Wekdienst 23/9: Voorgeleiding verdachte Erasmusbrug • Uitspraak in zaak rellen zalencentrum Den Haag

Goedemorgen! De verdachte van de steekpartij bij de Erasmusbrug wordt voorgeleid. En de rechtbank doet uitspraak tegen drie Eritreeërs die terechtstaan voor rellen rond een zalencentrum in Den Haag.

Eerst het weer: De dag begint met wat regen vanuit het zuiden. Daarna is het wisselend bewolkt met hier en daar nog een bui. Het wordt 18 tot 20 graden.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. En hier zie je waar wordt gewerkt aan het spoor.

Wat kan je vandaag verwachten?

  • De 22-jarige verdachte van de steekpartij bij de Erasmusbrug van vorige week wordt vandaag voorgeleid bij de rechtbank in Den Haag. Bij de steekpartij kwam een 32-jarige man om het leven en raakte een Zwitser zwaargewond. Het Openbaar Ministerie vermoedt een terroristisch motief.
  • De rechtbank in Den Haag doet uitspraak tegen drie Eritreeërs die terechtstaan voor rellen rond zalencentrum Opera in Den Haag. Honderden Eritreeërs kwamen op 17 februari 2024 in confrontatie met de politie.
  • Het is vandaag de internationale dag van gebarentalen. Het Gebarencentrum vraagt deze dag aandacht voor de rechten van doven en slechthorenden en het belang van gebarentaal. Sinds 2021 is de Nederlandse Gebarentaal (NGT) erkend als volwaardige taal in Nederland.
  • En vandaag begint ook de Week tegen Pesten, meer dan 2500 scholen nemen deel. Dit jaar staat de week in het teken van roddelen.

Wat heb je gemist?

Het aantal ernstige ongelukken met fatbikes is toegenomen, blijkt uit nieuwe cijfers. Afgelopen voorjaar belandden er 115 mensen bij de spoedeisende hulp. Heel vorig jaar waren dat 75 gewonden.

Volgens het kenniscentrum VeiligheidNL was bijna de helft van de slachtoffers tussen de 12 en 15 jaar oud. Van deze groep liep een kwart hersenletsel op. De cijfers van VeiligheidNL zijn niet volledig: niet alle ziekenhuizen hebben informatie aangeleverd. Het werkelijke aantal slachtoffers ligt dus hoger.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Telegram begon ooit als veilige haven voor activisten die gebukt gaan onder autoritaire regimes, maar lijkt nu het afvoerputje van het internet te zijn geworden. Hoe zit dat? NOS op 3 zocht het uit:

De duistere kant van Telegram

Fijne maandag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl