Rechtbanktekening van een groep Eritrese verdachten bij een zitting in mei
NOS Nieuws

Celstraffen voor negen Eritreeërs na rellen in Haags zalencentrum

Negen mannen van Eritrese afkomst hebben celstraffen van tussen de vier en twaalf maanden opgelegd gekregen vanwege de rellen bij een zalencentrum in Den Haag, in februari dit jaar. Twee tot vier maanden hiervan zijn voorwaardelijk. Ook moeten de negen in Nederland woonachtige Eritreeërs samen een schadevergoeding van bijna 650.000 euro betalen.

In totaal werden 26 mensen aangehouden voor hun rol in de rellen. Tegen tien van hen werden celstraffen geëist van tussen de 6 en 12 maanden. Ze werden onder meer verdacht van openlijke geweldpleging, brandstichting en het bedreigen van een journalist.

Volgens de rechter is aan de hand van camerabeelden bewezen dat de veroordeelde betrokkenen stoepstenen naar de politie gooiden. Ook houdt hij hen verantwoordelijk voor de daden van alle andere relschoppers. "Het ging om een continu proces waarbij de groepsdynamiek ervoor zorgde dat het geweld escaleerde tot een ongekende heftigheid."

Een verdachte die de rellen filmde is vrijgesproken. Volgens de rechter is niet bewezen dat hij bijdroeg aan het geweld.

Buiten zinnen

Op zaterdag 17 februari belaagden honderden tegenstanders van het Eritrese regime een bijeenkomst van voorstanders van het regime in zalencentrum Opera in Den Haag. Daarna kwam het tot een confrontatie met de politie, hulpverleners en journalisten.

Een afgebrande politieauto bij de rellen in februari

Volgens de politie waren de relschoppers "buiten zinnen en vernielden ze zo'n beetje alles wat hen voor de voeten kwam". Bij dat geweld raakten 29 agenten gewond en werd er voor 700.000 euro schade aangericht.

Volgens de politie bestond de grootste kostenpost uit vernielde politievoertuigen. Na de rellen kon 60 procent van de ME-bussen in Den Haag niet meer rijden. Ook brandden er geparkeerde auto's en een touringcar uit.

Dictatoriaal regime

Conflicten tussen Eritrese gemeenschappen buiten Eritrea komen vaker voor. De Eritrese president Afewerki voert een dictatoriaal regime en probeert ook controle uit te oefenen over Eritreeërs in het buitenland. Zo dienen Eritreeërs in Nederland een deel van hun inkomen aan het regime van Afewerki af te staan.

Zulk beleid legt druk op de Eritrese gemeenschappen in het buitenland, waardoor voor- en tegenstanders van het regime geregeld slaags raken.

Wereldwijd is sprake van een gewelddadig patroon, ontdekten Nieuwsuur en de NOS recent:

Rellen op commando: de vaste methode van Eritrese relschoppers wereldwijd

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl