Politie bij de ingang van zalencentrum Opera, waar de confrontatie ontstond
NOS NieuwsAangepast

Rellen in Den Haag rond bijeenkomst Eritreeërs, politieauto's in brand

In Den Haag zijn vanavond rellen uitgebroken bij een zalencentrum waar een groep Eritreeërs een bijeenkomst hield. Een rivaliserende groep Eritreeërs probeerde het centrum binnen te komen. De mobiele eenheid was massaal aanwezig bij het gebouw, waar mensen stenen gooiden en politieauto's in brand staken.

Bij de rellen raakten meerdere agenten gewond, schrijft bestuurslid Ramon Meijerink van politievakbond ACP op X. "Volstrekt onacceptabel", oordeelt hij.

Inmiddels zijn de relschoppers weg bij het zalencentrum. Wel is het nog onrustig in de omgeving en dat duurt waarschijnlijk nog even, zegt een woordvoerder van de gemeente Den Haag. De politie gebruikte traangas om de orde aan de Fruitweg te herstellen. Hiervoor gaf burgemeester Van Zanen toestemming. Ook kondigde hij een noodbevel voor de omgeving af.

Relschoppers liepen rond met stokken, en behalve politieauto's stonden personenauto's en een touringcar in brand. De hele straat was bezaaid met bakstenen.

Politieauto's in brand gestoken bij confrontatie tussen Eritreeërs in Den Haag

De bijeenkomst in zalencentrum Opera was georganiseerd door regeringsgezinde Eritreeërs, zegt de woordvoerder van de gemeente Den Haag. Tegenstanders van het regime zouden op de bijeenkomst zijn afgekomen, waarna de ongeregeldheden ontstonden.

Volgens de eigenaar van het zalencentrum was er een nieuwjaarsfeest geboekt dat tot het einde van de avond zou duren. Tot het einde van de middag was er niets aan de hand, zegt hij. Buiten stond aanvankelijk een kleine groep, "die steeds groter werd". De aanwezigen bij de bijeenkomst moesten voor de zekerheid binnen blijven en zitten daar nog steeds, zegt hij. Buiten zochten Eritreeërs de confrontatie met de politie.

Verhoogde alertheid

Bij bijeenkomsten van Eritreeërs is volgens de gemeente altijd een verhoogde alertheid. Dat was ook vanavond het geval bij het zalencentrum, zegt de eigenaar. "Er waren risicosignalen over het feest. Vanaf 15.00 à 16.00 uur was er al politie en ME aanwezig." Ook zouden de bezoekers van de bijeenkomst in bussen onder politiebegeleiding naar het zalencentrum zijn gebracht. Daar bleven ze in de middag en een groot deel van de avond.

Sinds ongeveer 22.15 uur worden de bezoekers onder begeleiding van de politie vanuit het zalencentrum naar buiten begeleid, om daarna met bussen naar huis te worden gebracht. Het zalencentrum is aan de buitenkant zwaar beschadigd.

Nieuwjaarsfeest

Myra Koomen, een oud-politicus, vertelt aan de NOS dat er zo'n 500 à 600 Eritrese mensen in het zalencentrum feest aan het vieren waren. "Dat zijn mensen met Eritrese wortels maar de Nederlandse nationaliteit, die tot drie jaar geleden gewend waren om samen het Nieuwjaarsfeest te vieren, met hun eigen muziek en drinken. Dat feestje is vanavond ook niet verstoord geweest, door het goede optreden van de politie." Volgens Koomen had de bijeenkomst geen politieke signatuur, en zijn gasten ook niet naar buiten gegaan om de confrontatie met tegenstanders aan te gaan.

De herkomst van de aanvallers is niet onafhankelijk geverifieerd. Er is, voor zover bekend, niemand opgepakt.

Schade aan het zalencentrum Opera

Het is niet de eerste keer dat er rellen zijn uitgebroken bij een bijeenkomst van de Eritreeërs. Zo was er vorig jaar mei een massale vechtpartij tussen voor- en tegenstanders van de Eritrese regering bij een partycentrum in Rijswijk. Toen kwam de ME ook in actie.

Ook elders in Europa, waaronder in Zweden en Duitsland, zochten pro- en antiregeringsgezinde Eritreeërs de confrontatie meermaals op.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl