NOS Wielrennen

Olympisch kampioen Evenepoel ook wereldkampioen tijdrijden, een unicum

Remco Evenepoel is de eerste mannelijke wielrenner die in een jaar zowel de tijdrit op de Olympische Spelen als de WK heeft gewonnen. De 24-jarige Belg was zondag in het Zwitserse Zürich de snelste voor de Italianen Filippo Ganna en Edoardo Affini.

Zo volgde Evenepoel zichzelf op als wereldkampioen. Al klinkt dat wel erg gemakkelijk. De renner sprak na afloop van een behoorlijk stressvolle dag. Vlak voor de start viel zijn ketting eraf. Ook kon hij niet beschikken over een powermeter om zijn trapvermogen mee te toetsen.

De enige Nederlandse deelnemer, Daan Hoole, eindigde op de zeventiende plaats. "Het was een hele zware, lange rit", zei hij. "Ik had geen superdag, maar ik heb alles gegeven wat ik kon."

Olympisch kampioen Evenepoel prolongeert WK tijdrijden

Met een gemiddelde van ver boven de 50 kilometer per uur maalden de absolute specialisten over het Zwitserse parcours van 46,1 kilometer. Het was geen al te technische route, met relatief weinig bochten.

Toch kwam Jay Vine hard ten val in een afdaling. Met bebloed aangezicht kwam hij aan in Zürich. Ondanks de valpartij eindigde de Australiër nog knap als vijfde, op 1.25 minuut achterstand van Evenepoel.

Jay Vine met bebloed aangezicht na een val tijdens de WK tijdrijden.

De tijdrijders moesten aardig wat klimmen, in het middenstuk zaten 413 hoogtemeters verstopt, met hier en daar stijgingspercentages van 8 procent. Het was dan ook een perfecte tijdrit voor Evenepoel die het klimmen niet schuwt. Hij is klein, licht, en daardoor enorm aerodynamisch.

Vlak voor de start sloeg de stress toe bij Evenepoel, die als allerlaatste van start ging. Hij nam plaats op zijn zadel, draaide wat terug met zijn pedalen, waardoor de spanning van zijn ketting viel en de ketting er ineens af lag. De klok telde al af voor de start. Ternauwernood legde zijn mekanieker de ketting weer op de grote plaat, waarna hij alsnog op tijd vertrok.

Evenepoel kreeg tip van vrouw

Tja, hoe houd je dan het hoofd koel? "Eerlijk gezegd: mijn vrouw heeft mij een goeie tip gegeven", zei hij na afloop. "Controleer het controleerbare en hetgeen dat niet controleerbaar is moet je gewoon accepteren en dan proberen door te gaan. Nou, bij deze."

Evenepoel na prolongatie WK tijdrijden: 'Behoorlijk stressvol dagje'

De Belg schudde inderdaad al snel de spanning van zich af. Bij het eerste tussenpunt was hij ruim zes seconden sneller dan zijn grote concurrent, de Italiaan Ganna, die even voor hem was vertrokken.

Evenepoel: "Er kwam nog een tweede test. Ik had geen powermeter onderweg. De hele tijdrit niet. Het was echt een moeilijke dag."

Evenepoel kroonde zich eind juli ook al tot olympisch kampioen tijdrijden, voor Ganna en landgenoot Wout van Aert. Daardoor mag hij de komende vier jaar, tot de Spelen in Los Angeles, op een gouden tijdritfiets rijden.

Spel om de seconden

Bij het tweede meetpunt liep het verschil tussen Evenepoel en Ganna op naar negen seconden. Maar de Belg vond dat niet genoeg en nam risico's in de afdaling naar de tweede heuvel. Mede daardoor pakte hij er nog eens tien seconden bij en leek de tijdrit wel zo'n beetje beslist.

Maar in de laatste 10 kilometer toverde Ganna het beste in zichzelf naar boven en werd het toch nog een spel om de seconden. Evenepoel kwam met een tijd van 53.01 ternauwernood sneller over de finish op de Sechseläutenplatz in Zürich. Het verschil was zeven seconden.

"Ganna was heel sterk vandaag", zei Evenepoel. "Zo sterk had ik hem eerlijk gezegd niet verwacht. Winnen is winnen, maar het was een behoorlijk stressvol dagje."

Italiaan Edoardo Affini, die in Drenthe woont met zijn Nederlandse vriendin, was in de wolken met zijn bronzen plak. "Ik had dit niet verwacht", zei hij in het Nederlands. "Het is ongelofelijk. Ik zei vooraf: top vijf zou echt een droom zijn. Om dan nu op het podium te staan, dat geeft echt een mooi gevoel."

En Evenepoel? Die kijkt al met een schuin oog naar komende zondag, als de WK wegrace op het programma staat. "Het zal een hele mooie wedstrijd worden. Het is duidelijk dat er in dit peloton veel abnormale jongens zitten. Ik moet zeker op mijn best zijn om mee te doen om de prijzen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl