Max Verstappen en Lando Norris op het podium in Singapore
NOS Sport

WK-leider Verstappen eindigt ruim achter Norris als tweede in Singapore

Lando Norris heeft de in de plaatselijke avonduren verreden Formule 1 Grand Prix van Singapore op zijn naam geschreven. De Britse coureur van McLaren finishte op het verlichte circuit ver voor Max Verstappen, die weliswaar als tweede eindigde, maar Norris in het WK-klassement weer ietsje naderbij ziet komen.

Oscar Piastri kwam als derde over de streep, waardoor McLaren opnieuw goede zaken deed in de strijd om de constructeurstitel.

Comfortabel gat met Verstappen

Norris begon vanaf pole en verzilverde die uitgangspositie door meteen de leiding te pakken en de naast hem gestarte uitdager Verstappen achter zich te houden. De Brit kreeg al snel toestemming van zijn team het tempo op te voeren om een comfortabel gat op te bouwen richting de pitstops, die op het stratencircuit in Singapore relatief veel tijd vergen.

Verstappen kon in zijn Red Bull niet anders dan lijdzaam toezien hoe de achterstand op zijn grootste concurrent in de titelstrijd opliep, terwijl hij op zijn beurt zelf weinig te duchten had van Lewis Hamilton, die de derde plaats in handen had.

Norris raakt de muur

Hamilton was met zijn Mercedes na 19 van de 62 ronden de eerste van de voorste coureurs die de pit opzocht. De zevenvoudig wereldkampioen verruilde zijn zachte banden voor harde exemplaren en leverde zijn derde plaats in bij teamgenoot George Russell.

Terwijl Verstappen in de 30ste ronde naar binnen ging, meldde koploper Norris dat hij de muur had geraakt. De coureur van McLaren kwam prompt ook de pit in, maar de schade aan zijn auto leek mee te vallen. Bij terugkeer op de baan was de marge met Verstappen, die net als de Brit inmiddels op harde banden rondreed, geslonken naar achttien tellen.

Verstappen werd even opgehouden door Charles Leclerc, maar slaagde er al snel in de Ferrari-rijder te passeren en naar de derde plaats achter Norris en diens teamgenoot Oscar Piastri op te stomen. Die laatste was echter nog niet de pit in geweest. Dat gebeurde pas in de 39ste ronde, waarna de Australiër achter Hamilton en Russell moest plaatsnemen op de vijfde stek.

Verstappen had zijn tweede plaats terug, maar racete 23 seconden achter Norris rond, die dus weinig hinder ondervond van zijn missertje eerder in de wedstrijd. Achter het tweetal demonstreerde Piastri zijn klasse door langs beide Mercedessen te snellen en richting het podium te koersen.

Derde zege

Norris schampte een tweede keer de muur, maar andermaal zonder grote consequenties. En dus kon hij na zijn overwinningen in Miami en Zandvoort zijn derde zege van het seizoen (en zijn Formule 1-loopbaan) en 25 punten voor de WK-stand bijschrijven.

Titelhouder Verstappen hield zonder veel problemen de tweede plaats vast en heeft nu in het WK-klassement - met nog zes GP's en drie sprintraces voor de boeg - 52 punten voorsprong op Norris.

Daniel Ricciardo, rijdend voor Red Bull Racings 'zusterteam' RB, noteerde in de laatste ronde nog de snelste ronde, waardoor Norris, tot dan de rapste, een puntje minder kon inlopen op Verstappen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl