Mohamed Al-Fayed
NOS NieuwsAangepast

Excuses Harrods voor seksueel misbruik door eigenaar Mohamed Al-Fayed

Het Londense warenhuis Harrods heeft excuses aangeboden aan de vrouwen die zeggen misbruikt te zijn door oud-eigenaar Mohamed Al-Fayed. Twintig vrouwen werkten mee aan de BBC-documentaire Al Fayed: Predator at Harrods die gisteren werd uitgezonden. Enkelen deden vandaag hun verhaal op een persconferentie.

In de BBC-documentaire komen meer dan twintig vrouwen aan het woord. Inmiddels is het aantal vrouwen dat zegt seksueel misbruikt te zijn door Fayed volgens advocaten opgelopen tot 37.

Vijf van de vrouwen in de documentaire zeggen dat de vorig jaar overleden zakenman hen heeft verkracht. Nog eens acht spreken van seksueel misbruik, inclusief pogingen tot verkrachting. Daarnaast dreigde Fayed dat ze niet naar de politie moesten stappen.

"We zijn totaal geschokt door deze beschuldigingen", reageren de huidige eigenaars van het warenhuis. "We veroordelen dit ten zeerste. We geven toe dat het bedrijf tekortgeschoten is voor personeelsleden die slachtoffer werden en bieden onze oprechte excuses aan."

Het bedrijf, van 1985 tot 2010 eigendom van Fayed, vult aan dat er een compensatieregeling is opgezet om claims zo snel mogelijk af te handelen en de vrouwen lange juridische procedures te besparen. Slachtoffers kunnen zich daarvoor nog steeds aanmelden. "We kunnen het verleden niet veranderen, maar willen nu wel het juiste doen."

Seksspeeltjes

Het is nog niet duidelijk of de vrouwen bereid zijn mee te werken aan de compensatieregeling of toch naar de rechter stappen. Hun advocaten willen niet zeggen of ze ook van plan zijn compensatie uit Fayeds nalatenschap te vragen, "maar we sluiten niets uit".

Fayed is in het verleden vaker beticht van grensoverschrijdend gedrag, maar veel vrouwen durfden pas na zijn dood naar buiten te treden. De zakenman overleed vorig jaar op 94-jarige leeftijd.

Op de persconferentie vandaag zei een van de vrouwen, Natacha, dat Fayed had gedreigd dat ze nooit meer aan het werk zou komen als ze iets naar buiten zou brengen. Ze vertelde ook dat ze geregeld tegen haar zin gekust en betast was. Ook werd ze bij Fayed thuis, waar ze naartoe moest onder het mom van een 'functioneringsgesprek' ineens geconfronteerd met seksspeeltjes. Ze moest Fayed daarbij letterlijk van zich af schoppen.

Natacha op de persconferentie:

Slachtoffer Al-Fayed: hij aasde op de kwetsbaarsten

Een andere vrouw vertelde ook dat Fayed haar bedreigde. "Er zouden ernstige gevolgen zijn", kreeg ze te horen en "Ik weet waar jij en je familie wonen". Van het hoofd van de beveiliging hoorde ze dat "een ongeluk in een klein hoekje zit" en dat ze moest oppassen "dat er niemand uit de bosjes springt".

Advocaten van de vrouwen geloven dan ook niet dat Harrods totaal niet op de hoogte was van de beschuldigingen, zoals de huidige eigenaren beweren. De advocaten betogen dat Harrods zijn eigenaar de hand boven het hoofd hield. "Dit misbruik was systematisch", aldus advocaat Dean Armstrong. "De leiding van Harrods wist van Mohamed Al-Fayeds ongepaste gedrag."

Advocaat Maria Mulla voegde daaraan toe dat de vrouwen nog niet over compensatie hebben gesproken en de zaak zich bovendien nog dagelijks ontwikkelt. Zo wordt er ook gekeken naar soortgelijke beschuldigingen bij andere bedrijven van Fayed, zoals het Ritz Hotel in Parijs en de Londense voetbalclub Fulham.

Natacha zei dat het gek voelt eindelijk in het openbaar over haar ervaringen te kunnen praten. De gevolgen daarvan kan ze nog niet volledig bevatten. "Maar het voelt goed om het imago te kunnen veranderen van een man die eigenlijk een monster was."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl