NOS Voetbal

Arnold stopt als bondscoach Australië na matige hervatting WK-kwalificatie

Graham Arnold heeft ontslag genomen als bondscoach van het Australische voetbalelftal. De 61-jarige trainer noemt zijn vertrek "het beste voor het land", na een slechte hervatting van de WK-kwalificatiecyclus.

Australië verloor begin deze maand in eigen land met 1-0 van Bahrein en kwam vijf dagen later niet verder dan een doelpuntloos gelijkspel tegen Indonesië. In de poule staat Australië, dat in de regio Azië is ingedeeld, met één punt op de een-na-laatste plaats.

Graham Arnold in 2023

"Na de wedstrijd tegen Indonesië zei ik dat ik wat beslissingen te nemen had", aldus Graham. "Na diep nadenken vertelde mijn onderbuikgevoel me dat het tijd is voor verandering."

Met zijn vertrek komt er na zes jaar een einde aan zijn tweede periode als bondscoach van de 'Socceroos'. De voormalig speler van Roda JC en NAC Breda keerde na het WK van 2018 terug, nadat hij tussen 2000 en 2010 verschillende functies had vervuld bij de nationale ploeg.

Arnold volgde daarmee Bert van Marwijk op, de bondscoach die het Nederlands elftal in 2010 naar de WK-finale loodste.

Achtste finales

Op het WK in Qatar bereikte Australië voor de tweede keer ooit de achtste finales door als tweede te eindigen achter groepswinnaar Frankrijk. In de achtste finales verloor Australië met 2-1 van Argentinië, de latere wereldkampioen.

Onder leiding van Graham steeg Australië de afgelopen zes jaar van de 43ste naar de huidige 25ste plek op de FIFA-wereldranglijst. In oktober vervolgt Australië de WK-kwalificatiecyclus met wedstrijden tegen China, dat laatste staat in de poule, en koploper Japan.

Volgens James Johnson, de baas van de Australische voetbalbond, wordt er geen interim-coach aangesteld voor de komende interlandperiode. Hij gaat op zoek naar een permanente coach die de nationale ploeg naar het WK van 2026 moet leiden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl