Hiddink in de Kuip als bondscoach van Australië
NOS Voetbal

'Guus who's back?': Hiddink helpt Australië op weg richting WK in Qatar

Guus Hiddink gaat de Australische bondscoach Graham Arnold assisteren tijdens de voorbereiding op het WK in Qatar. Als 'verhalenverteller' en inspirator is hij even van de partij als de Socceroos in september oefenen tegen Nieuw-Zeeland.

Hij is daarmee de tijdelijke vervanger van René Meulensteen, die de taak heeft om in Europa WK-tegenstanders van Australië te bekijken. Het land komt in Qatar in de groepsfase Frankrijk, Denemarken en Tunesië tegen.

Zo werd Hiddink gevraagd om (eventjes) terug te keren bij Australië

De Australische voetbalbond ziet Hiddink als een echte 'verhalenverteller' en het 'mastermind' achter de successen op het WK 2006. Hij leidde het land toen op het WK in Duitsland tot de achtste finales. Daarin werd met veel pech verloren van Italië.

Hiddink zelf bewaart warme herinneringen aan die periode. 'Als ik met mensen praat over mijn carrière, komen altijd mijn ervaringen met de Socceroos ter sprake. Ik kijk ernaar uit om weer naar Australië te gaan."

Onbekende namen

Australië plaatste zich in juni voor het WK in Qatar, na een zenuwslopende play-off tegen Peru. De strafschoppenserie werd mede door de capriolen van doelman Andrew Redmayne gewonnen.

Australië doet een 'Van Gaaltje' tegen Peru en plaatst zich voor WK

De selectie van de Socceroos zit vol onbekende namen. Alleen Trent Sainsbury (oud-PSV) en Aaron Mooy (Celtic) genieten internationaal echte bekendheid.

Dat was tijdens Hiddinks periode als bondscoach van Australië toch anders. Hij beschikte destijds over spelers als Harry Kewell, Tim Cahill, Brett Emerton en Mark Viduka.

Australië oefent op 22 en 25 september tegen Nieuw-Zeeland. Die oefenduels zijn ook van historische betekenis: honderd jaar geleden speelde Australië tegen de Nieuw-Zeelanders haar eerste officiële interland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl