De neushoorn in het gips
NOS Nieuws

Voor het eerst neushoorn geopereerd aan gebroken poot

Voor het eerst is een neushoorn behandeld aan een gebroken poot. Dat is gebeurd in een dierentuin in het noordwesten van Engeland. De operatie wordt 'baanbrekend' genoemd, de artsen voerden een kijkoperatie uit en de neushoorn moest vier weken in het gips.

Het ging om een vijf uur durende ingreep in het verblijf van het dier, met een team van chirurgen, anesthesisten, verpleegkundigen en dierenverzorgers.

Paardenchirurg

"Deze operatie is niet te vergelijken met iets dat we eerder hebben gedaan", zei David Stack, een ervaren paardenchirurg. Omdat er geen informatie is over het opereren van neushoorns aan dit soort letsel, is de medische kennis gebruikt die er beschikbaar is over paarden.

Kijk hier naar beelden van de operatie:

Neushoorn ondergaat 'baanbrekende' operatie aan gebroken poot

De chirurgen wisten niet hoe de poot van een neushoorn er aan de binnenkant precies uitziet, waardoor het onduidelijk was hoeveel ruimte er zou zijn voor de operatie en hoe ver ze konden kijken met een camera. Stack: "De behandeling van de neushoorn was baanbrekend voor de diergeneeskunde, er waren veel primeurs."

De ingreep is goed gegaan. Het dier moest een tijd afgezonderd in haar eigen verblijf blijven, maar staat nu weer tussen haar soortgenoten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl