Raoul Ehren
NOS SportAangepast

Ehren volgt Van Ass op als bondscoach van de Nederlandse hockeyvrouwen

De Nederlandse hockeybond heeft Raoul Ehren gepresenteerd als nieuwe bondscoach van het nationale vrouwenteam. Hij is daarmee de opvolger van Paul van Ass, die Oranje deze zomer in Parijs naar olympisch goud loodste en daarna liet weten niet verder te gaan als bondscoach.

De aanstelling van de 51-jarige Ehren, die tot en met de Olympische Spelen van 2028 in Los Angeles heeft getekend, is geen verrassing. Het was al bekend dat de KNHB hem had gepolst en afgelopen maandag nam de Bosschenaar ontslag als bondscoach van de Belgische hockeysters, hoewel hij zijn contract bij de zuiderburen onlangs nog verlengd had tot 2026.

De Belgische bond toonde zich "teleurgesteld" over de gang van zaken, maar begreep dat er geen basis meer was om door te gaan met de trainer.

Opmars

Ehren had sinds december 2020 de scepter gezwaaid bij de Belgische vrouwenploeg, die onder zijn leiding een heuse metamorfose onderging en een flinke opmars op de wereldranglijst maakte: van de twaalfde naar de derde plek.

De 'Red Panthers' haalden in 2023 de finale van het EK, waarin met 3-1 werd verloren van Nederland, en plaatsten zich voor het eerst sinds 2012 voor de Olympische Spelen. In Parijs grepen ze met de vierde plaats net naast een medaille.

Ehren: 'Waanzinnige eer om coach te worden van de nummer één van de wereld'

Voordat hij in België ging werken, maakte Ehren vanaf 2009 furore als hoofdtrainer bij HC Den Bosch, waar hij eerder ook al assistent-coach was geweest. Met de oud-speler van de Brabantse club aan het roer werd de club in twaalf seizoenen maar liefst negen keer landskampioen en zevenmaal Europees kampioen.

'Droombaan'

Net als Van Ass, die geldt als een echte people manager, ligt Ehren altijd goed bij z'n speelsters. Daarnaast is hij tactisch sterk, met veel oog voor detail.

Bij de perspresentatie van Ehren vertelde technisch directeur Clarinda Sinnige van de KNHB na intern overleg en ook gesprekken met speelsters meteen bij de nieuwe man te zijn uitgekomen. Die liet op zijn beurt weten trots en zeer vereerd te zijn met de aanstelling: "Een droombaan."

Dat hij in april zijn contract in België had verlengd, vormde geen belemmering. "Daar stond een duidelijke clausule in dat beide partijen altijd konden opzeggen. Daar heb ik gebruik van gemaakt. Maar ik begrijp de emotie in België."

'Genoeg te winnen'

Ehren had niet veel bedenktijd nodig toen hij door de KNHB benaderd werd. "Ik kom uit Nederland, ik ben Nederlander, en als je dan de kans krijgt om bondscoach te worden van de nummer één van de wereld, is dat een waanzinnige eer. Dus die kans heb ik gegrepen."

"We waren in België met een mooi project bezig, maar de uitdaging hier is ook heel mooi. En ik ben nog nooit Europees, wereld- of olympisch kampioen geworden. Dus er is genoeg te winnen."

Helemaal waar zijn de woorden van Ehren overigens niet. Van januari 2011 tot augustus 2013 was hij als bondscoach betrokken bij de vrouwen van Jong Oranje, met wie hij zowel de Europese als wereldtitel veroverde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl