NOS Nieuws

Modale inkomens zien netto maandsalaris stijgen

Mensen met een modaal inkomen (2851 euro netto per maand) zien hun netto maandsalaris volgend jaar met 43 euro stijgen. Wie twee keer modaal verdient (4544 euro) gaat er ook iets op vooruit. Dat heeft salarisdienstverlener Visma Raet berekend op basis van de Rijksbegroting die op Prinsjesdag werd gepresenteerd.

Wie tweemaal modaal verdient betaalt wat meer belasting. Daardoor houdt hij of zij iets minder over dan een modaal inkomen maal twee.

Voor mensen met een minimumloon hangt het ervan af hoeveel uur ze werken.

Berekeningen Visma Raet

Inkomen Percentage erbij/eraf Bedrag erbij/eraf Nettoloon
Modaal +1,5% € +43 € 2851
Twee keer modaal +1,3% € +57 € 4544
Minimumloon, 36 uur -0,2% € -5 € 2059
Minimumloon, 38 uur +1,1% € +17 € 2150
Minimumloon, 40 uur +1,1% € +25 € 2229

Veel inkomens gaan erop vooruit omdat mensen tot een salaris van zo'n 38.000 euro een lager belastingtarief gaan betalen, vertelt Kyra Pluimakers, woordvoerder van Visma Raet.

Maar er moet wel over een groter deel van het inkomen belasting worden betaald omdat de algemene heffingskorting omlaag gaat. Voor mensen met het minimumloon die 36 uur werken betekent dat volgens de salarisdienstverlener zelfs dat ze er iets op achteruit gaan, zo'n 5 euro per maand.

De cijfers van Visma Raet gaan puur over het bedrag onderaan de streep op de salarisstrook. Dat zegt nog niet alles over de koopkracht. In de koopkrachtcijfers worden bijvoorbeeld ook toeslagen en de inflatie meegenomen.

Gisteren bleek dat de koopkracht volgend jaar voor veel groepen een stuk minder stijgt dan gedacht. Nederlanders gaan er in koopkracht gemiddeld 0,7 procent op vooruit, en niet 1,1 procent, zoals het Centraal Planbureau eerder verwachtte. Dit komt mede doordat het kabinet de voorgenomen verhoging van de huurtoeslag een jaar uitstelt. Die verhoging gaat niet in 2025 in, maar pas in 2026.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl