De 'Troy', een van de twee bakfietsmodellen die Vogue niet langer mag verkopen
NOS NieuwsAangepast

NVWA: Bakfietsenmerk Vogue moet stoppen met verkoop vanwege veiligheidsrisico's

De fabrikant van het bakfietsmerk Vogue mag twee modellen niet meer verkopen vanwege ernstige veiligheidsrisico's. Dat bevestigt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) na berichtgeving van RTL Nieuws.

Bij de modellen 'Troy' en 'Journey' zijn in meerdere gevallen de zadelpennen en frames gebroken, zegt de NVWA. Voor die modellen is nu een terugroepactie nodig.

"Wij hebben ongeveer dertig meldingen ontvangen van consumenten, maar ook dealers en fietsenzaken", zegt een woordvoerder van de NVWA. De toezichthouder deed naar aanleiding van de meldingen onderzoek. Uit dat onderzoek bleek dat Vogue de afgelopen jaren meerdere meldingen ontving van gebroken frames en zadelpennen. Het bedrijf deed daar onvoldoende mee en deed ook geen melding bij de NVWA, wat wettelijk verplicht is.

"De technische documentatie, de bewijslast dat de fietsen veilig zijn, was niet volledig", zegt de woordvoerder. De Vogue-bakfietsen mogen pas weer verkocht worden als is aangetoond dat ze veilig zijn en de missende gegevens zijn aangevuld. Volgens de NVWA werkt de fabrikant, Europe Cycle Company (ECC), tot nu toe volledig mee aan de herstelmaatregelen.

De ECC roept in een verklaring iedereen met een Troy of Journey bakfiets op om zich te registreren via een speciale website "zodat er verbeteringen kunnen worden uitgevoerd." Het gaat onder meer om het verstevigen van het frame of vervangen van zadelpennen.

De bakfietsfabrikant kondigt daarnaast een verkoopstop aan van alle Vogue-bakfietsen, nu er bij sommige bakfietsen tekortkomingen zijn geconstateerd.

De NVWA doet op dit moment ook onderzoek naar andere bakfietsmerken. Om welke merken het precies gaat, kan de toezichthouder niet zeggen.

Babboe

Eerder dit jaar begon de NVWA een strafrechtelijk onderzoek naar bakfietsmerk Babboe. Verschillende bakfietsmodellen bleken onveilig. Het frame van fietsen bleek regelmatig door te breken. Tienduizenden fietsen werden teruggeroepen door de fietsproducent.

Begin deze week beëindigde het OM het strafrechtelijk onderzoek naar Babboe. "Van de toezichthouder heeft het OM vernomen dat Babboe B.V. zich meewerkend opstelt", zei het OM.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl