NOS Nieuws

'Bakfietsen Babboe breken regelmatig doormidden', NVWA doet onderzoek

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) doet onderzoek naar de Nederlandse fietsfabrikant Babboe. De toezichthouder bevestigt dat er signalen zijn dat de bakfietsen van de fabrikant niet veilig zijn, zoals RTL Nieuws vandaag meldde.

Babboe, onderdeel van Accell Group, zegt in een statement dat het zich "niet herkent in het geschetste beeld".

Frame breekt doormidden

De onderzoeksredactie van RTL Nieuws sprak met oud-medewerkers van Babboe en ouders die een bakfiets hebben. Daaruit komt het beeld naar voren dat het frame van de bakfiets "met grote regelmaat" doormidden breekt tijdens het rijden.

Zo vertelt een vrouw uit Hilversum dat ze stopte en afstapte toen haar stuur heel erg begon te bibberen. "Toen schudde ik nog even aan het stuur en toen klabang, toen lag die dus helemaal doormidden. Echt doormidden." Babboe had enkele maanden daarvoor een onderhoudsbeurt aan haar fiets uitgevoerd.

"Herkennen ons niet"

Volgens Babboe zijn er in twee jaar tijd minder dan 20 meldingen binnengekomen over het model Curve, op ruim 50.000 verkochte fietsen. "Wij hebben deze klachten onderzocht en opgelost", zegt Pippa Wibberley, directeur van Babboe.

"Gezien het zeer lage aantal fietsen en de aard van de klachten die ook zijn opgelost, hebben wij in overeenstemming met de richtlijnen besloten, geen melding te maken bij de autoriteiten", zegt Wibberley.

In 2019 riep het bedrijf de Babboe City, een ander model, terug, omdat er mogelijk een fabricagefout in het frame zat. Daardoor zou het frame kunnen doorzakken. Volgens RTL Nieuws breken ook nieuwere fietsen van dit model nog altijd doormidden.

De NVWA laat weten het onderzoek naar de veiligheid van het fietsenmerk bijna te hebben afgerond. "We verwachten op zeer korte termijn consumenten duidelijkheid te kunnen bieden", zegt een woordvoerder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl