NOS Nieuws

Wekdienst 17/9: Eerste Prinsjesdag kabinet-Schoof • Namen Europese Commissie worden bekend

Goedemorgen! Het is vandaag de derde dinsdag van september, en dus Prinsjesdag. Dat betekent dat het kabinet-Schoof de jaarplannen in de Miljoenennota bekendmaakt. Ook maakt voorzitter Von der Leyen alle namen van de nieuwe Europese Commissie bekend en speelt PSV tegen Juventus in de eerste speelronde van de Champions League.

Eerst het weer: De dag begint bewolkt met lokaal wat motregen. Daarna schijnt geregeld de zon. Het wordt ongeveer 21 graden. Vanavond en vannacht zijn er brede opklaringen.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. En hier zie je waar wordt gewerkt aan het spoor.

Wat kan je vandaag verwachten?

  • Het is vandaag de derde dinsdag van september, en dus Prinsjesdag. Vandaag is de eerste keer dat het kabinet-Schoof de jaarplannen in de Miljoenennota bekendmaakt. Ook spreekt de koning vandaag zijn eerste Troonrede uit die niet door de handen van Mark Rutte is gegaan.
  • Voorzitter Ursula von der Leyen maakt vandaag alle namen van de nieuwe Europese Commissie bekend. Gisteren meldde de NOS al op basis van bronnen dat Wopke Hoekstra de portefeuille Klimaat en Schone Groei krijgt.
  • Oud-topman van de Europese Centrale Bank Mario Draghi spreekt de plenaire vergadering van het Europees Parlement toe over het vergroten van het concurrentievermogen van Europa. Na zijn toespraak debatteren EP-leden over de bevindingen van het rapport. Hij presenteerde dat rapport vorige week al.
  • De Champions League gaat vandaag van start. PSV speelt vanavond om 18.45 uur tegen Juventus in Turijn.

Wat heb je gemist?

Asielzoekers die buiten het aanmeldcentrum in Ter Apel verbleven, hoefden toch niet buiten te slapen. De gemeente Stadskanaal stelde vannacht een sporthal beschikbaar, toen bleek dat het aanmeldcentrum vol was. Een team van Rode Kruis-hulpverleners hielp bij het opbouwen van de opvanglocatie.

Vanochtend gaan de asielzoekers weer terug naar Ter Apel om het proces van hun asielaanvraag te starten. Gisteren sprak het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) van een noodsituatie. VluchtelingenWerk Nederland noemde de situatie "diep triest".

Ander nieuws uit de nacht:

  • De man die zondag met een wapen werd gezien bij de golfbaan van Trump, werd in 2019 al eens onderzocht door de FBI. De veiligheidsdienst had toen een tip gekregen dat Ryan Wesley Routh een vuurwapen bezat als veroordeelde van een strafbaar feit.
  • Hoogleraar Victor Halberstadt is overleden. Hij was verbonden aan de Universiteit Leiden. Halberstadt had veel maatschappelijke functies. Hij was lid van de PvdA, commissaris bij ING en KPN en bestuurder bij het Concertgebouw. In 1981 werd hij aangesteld als informateur om een kabinetscrisis op te lossen.
  • Kort voordat de onderzeeër Titan vorig jaar implodeerde, stuurde de bemanning nog een bericht aan het ondersteuningsschip dat alles in orde was. Bij de implosie kwamen alle vijf bemanningsleden om het leven. De onderzeeër was onderweg naar het wrak van de Titanic.

En dan nog even dit:

Gebieden in Roemenië, Polen, Tsjechië en Oostenrijk zijn zwaar getroffen door overstromingen. Die overstromingen zijn het gevolg van hevige regenval in Midden-en Oost-Europa. Het dodental is inmiddels opgelopen naar 18.

De video hieronder geeft een beeld van de schade als gevolg van de zware regenval van de afgelopen dagen:

Van Polen tot Oostenrijk: de overstromingen in beeld

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl