Helmond Sport blijft koploper eerste divisie, Cambuur scoort maar niet in nieuw stadion

Helmond Sport blijft voorlopig de koploper in de eerste divisie. Een Brabants onderonsje met TOP Oss werd door een winnende goal in blessuretijd met 1-0 gewonnen. Achtervolgers Excelsior en FC Den Bosch wonnen ook, van respectievelijk VVV-Venlo en Jong FC Utrecht en blijven in het spoor van Helmond.

SC Cambuur verloor in eigen huis weer punten, dit keer tegen Roda JC (0-0). Het publiek in Leeuwarden wacht na drie wedstrijden nog altijd op het eerste Cambuur-doelpunt in het nieuwe stadion. Zelfs een penalty van aanvoerder Mark Diemers in de derde minuut wilde er niet in.

Verder speelde Vitesse bij FC Emmen gelijk (3-3) en kwam ADO Den Haag niet verder dan 2-2 bij Jong PSV.

Helmond Sport, dat vrijdag met vrolijk voetbal had gewonnen van De Graafschap, had het erg moeilijk met de streekgenoten uit Oss. De ploeg van trainer Kevin Hofland creëerde ondanks tien corners bar weinig.

Dario Sits, die de enige echte kans had verprutst (hij schoot tegen Mike Havekotte aan), bezorgde de thuisploeg op de valreep alsnog de zege. De 20-jarige Let was in de toegevoegde tijd attent bij een lange bal en poeierde raak (1-0).

Daardoor staat Helmond Sport na zes wedstrijden ongeslagen bovenaan in de eerste divisie.

Kralingse talenten

Excelsior had vrijdag een prima zege op Telstar geboekt en speelde ook tegen VVV goed. Na een dikke twintig minuten was de wedstrijd gespeeld, toen hadden Jacky Donkor en Richie Omorowa (twee goals) al voor een 3-0 tussenstand gezorgd.

Na de dramatische degradatie van vorig seizoen verloor Excelsior een hoop goede spelers, maar inmiddels is al wel gebleken dat er nog genoeg talent rondloopt in Kralingen.

Tegen VVV blonk de 19-jarige Cedric Hatenboer uit. De middenvelder, die bij onder meer Ajax en Feyenoord in jeugd speelde, heeft een goed overzicht en een fijne pass.

Cedric Hatenboer

Voorin valt de Italiaanse dribbelaar Seydou Fini weer op. De rechtsbuiten, gehuurd van Genoa, maakte het leven van zijn directe tegenstander Simon Janssen flink zuur.

Na de snelle 3-0 viel de wedstrijd dood. VVV, dat het seizoen toch al erg matig begonnen was, maakte totaal geen indruk. In de slotfase bepaalde invaller José de Almeida Reis de eindstand op 4-0.

Wanneer scoort Cambuur?

Hij wil maar niet vallen, de eerste goal in het nieuwe Cambuur-stadion. De pakweg 15.000 fans die er nu drie keer op de tribunes zaten, zagen 0-1 nederlagen tegen Helmond Sport en Jong Ajax en nu een 0-0 tegen Roda JC.

De ploeg van trainer Henk de Jong is inmiddels afgezakt naar de voorlaatste plek. Over twee weken wacht een nieuwe kans, als FC Emmen op bezoek komt.

Alleen Jong FC Utrecht staat onder Cambuur. Die ploeg verloor vanavond kansloos van Den Bosch. De goals waren van Danzell Gravenberch, Wessel Kooy (eigen doelpunt) en Byron Burgering.