Jonas Scholz

Helmond Sport nieuwe koploper in eerste divisie na knappe zege bij De Graafschap

Helmond Sport is na vijf speelrondes de verrassende koploper in de eerste divisie. De Brabanders namen de koppositie over van De Graafschap, dat in Doetinchem met 2-3 verslagen werd.

FC Den Bosch klom van de vijfde naar de tweede plek op de ranglijst door een zege op het dolende ADO Den Haag. Vitesse won op bezoek bij Jong AZ, terwijl Cambuur in eigen huis verloor van Jong Ajax.

Roda JC boekte zijn eerste overwinning van het seizoen. De Limburgers waren met 1-3 te sterk voor FC Emmen.

Helmond verrast

Helmond Sport speelde goed in Doetinchem. Het elftal van trainer Kevin Hofland voetbalde verzorgd en kwam na een mooie aanval over veel schijven op voorsprong. Een voorzet vanaf links werd binnengekopt door Théo Golliard.

De Graafschap, dat dit seizoen sterk begon en vooral makkelijk scoort, stelde er te weinig tegenover. Kort voor rust kwam Helmond op 2-0, weer na een goede combinatie en een rake kopbal, ditmaal door Dario Sits.

Helmond-trainer Kevin Hofland op de bank in de Vijverberg

Pas na die twee tegendoelpunten lukte het De Graafschap wat vaker gevaarlijk te worden. In de 68ste minuut leverde dat een goal op, toen Ibrahim El Kadiri hard raak schoot. De assist van Ralf Seuntjens was subtiel.

Daarna zette de thuisploeg flink aan, maar het was Helmond dat via Jonas Scholz weer scoorde. In de 91ste minuut bepaalde Yannick Eduardo de eindstand op 2-3.

Excelsior wint

Het vorig jaar gedegradeerde Excelsior wist in eigen huis tegen Telstar lange tijd weinig te creëren, maar sloeg voor rust toch twee keer toe. Eerst scoorde Jacky Donkor, kort daarna Seydou Fini. De snelle Italiaan, gehuurd van Genoa, werd door Ilias Bronkhorst met een prachtige pass bediend en schoot raak in de lange hoek.

Ilias Bronkhorst viert zijn goal tegen Telstar

Excelsior had de wedstrijd daarna lang onder controle, maar daarna ging het toch nog aardig op en neer. Eerst kwam Telstar door een goal van Youssef El Kachati dichterbij en vervolgens knalde Bronkhorst de marge weer naar twee.

Mohamed Hamdaoui schoot kort voor tijd nog de 3-2 binnen, maar meer zat er voor Telstar niet meer in.