Duikers ruimen kilo's lood op in zee bij Zoutelande
Duikers hebben dit weekend kilo's lood opgeruimd dat in zee lag voor de kust van Zoutelande. Het gaat om lood dat achterblijft na het sportvissen. In de sportvisserij wordt al jaren gesproken over het stoppen met het gebruik van lood.
Sportvissers gebruiken lood om hun lijn te verzwaren. Als lijnen breken, belandt het lood op de bodem van de zee. Sportvisserij Nederland wilde in 2018 al helemaal af van vislood. Er zijn alternatieven voor lood in de sportvisserij (bijvoorbeeld steen, glas of ijzer). Wel zijn die vaak duurder en groter.
Vijf kilo op twee meter
Hoeveel lood er precies in de Nederlandse sloten, meren en zeeën ligt, is niet bekend. Vijf duikers verzamelden op verzoek van stichting Gezond Water lood langs de Zeeuwse kust. Duiker Roel van der Mast heeft op twee vierkante meter bodem zo'n vijf kilo lood bijeengeraapt, schat hij. "Dit kun je langs de hele kust doen", zegt hij tegen Omroep Zeeland.
De duikers herkennen het lood aan de draadjes die nog boven het zand uitsteken, omwikkeld door zeewier.
Lood is schadelijk voor mens en milieu. "Helaas is het in de sportvisserij nog steeds niet verboden. Wij willen laten zien dat er heel veel ligt en dat het schoongemaakt zou moeten worden", aldus Ton de Jonge van Gezond Water.