NOS Nieuws

Vislood moet in de ban, alternatieven nog niet in trek

Het lood waarmee sportvissers hun vislijn verzwaren moet de deur uit. Maar de vissers zijn nog niet onverdeeld enthousiast over de alternatieven, bijvoorbeeld van steen, glas of ijzer.

De meeste vissers hebben nog een flinke voorraad aan lood, waarmee ze nog wel even vooruit kunnen. Ook is het lood in veel hengelsportzaken nog volop verkrijgbaar. Maar Sportvisserij Nederland wil er wel vanaf. Het streven is 30 procent minder lood op 31 december 2021, en over tien jaar moet het helemaal verdwenen zijn.

Vooralsnog zijn alternatieven voor lood nog maar mondjesmaat verkrijgbaar, merken vissers op. René Bömers heeft een hengelsportwinkel in Groenlo en denkt dat de alternatieven nog niet echt aanslaan. "Die zijn vaak een stuk duurder, en werken ook niet even goed. Ik geloof echt niet dat 30 procent van de vissers straks geen lood meer gebruikt."

Sportvisser Bennie Beelen, vanochtend met de hengel in de weer tijdens een wedstrijd in Zeewolde, vindt het lood niet zo'n probleem. Een beetje ervaren sportvisser verliest volgens hem niet zoveel, vertelt hij in het NOS Radio 1 Journaal. "Ik denk dat wat wij doen enorm meevalt. Het is meer de karper- en zeevisserij. Wat wij doen is heel miniem. We verspillen nagenoeg geen lood."

Visser Bennie Beelen: geen probleem met milieuvriendelijke alternatieven voor lood

"We willen echt dat het lood eruit gaat", zegt Niels Brevé van de landelijke sportvissersorganisatie. "Het is al uit de benzine, de waterleiding, de verf, dus we zijn het er absoluut mee eens."

De materialen voor de alternatieve hengelverzwaarders wisselen. Zo zijn er alternatieven gemaakt van gietijzer, mineralen en composiet. Die kunnen de vislijn verzwaren tot circa 500 gram.

Vaak zijn de alternatieven enkele euro's duurder. Zo betaal je voor 160 gram lood doorgaans 2 euro. Voor een alternatief van bijvoorbeeld gietijzer betaal je 4,60 euro.

Niels Brevé toont een milieuvriendelijk alternatief: visijzer

Onno Terlouw van Sportvisserij Nederland geeft toe dat het lastig wordt om op termijn alle Nederlandse sportvissers te overtuigen van deze alternatieven. "Zie het als de elektrische auto. We weten allemaal dat zo'n auto beter is voor het milieu, maar toch zijn we nog niet allemaal om", zegt hij.

Terlouw denkt dat het overtuigen van de vissers niet het grootste probleem is, maar dat het ligt aan de alternatieven zelf. Die zijn nog niet voldoende ontwikkeld en lastig verkrijgbaar. De alternatieven zijn bijvoorbeeld niet zo zwaar als lood, en dus een stuk duurder. "Zolang dat niet verandert, zal het ook minder aantrekkelijk zijn voor de vissers om over te stappen."

Toch houdt Sportvisserij Nederland goede moed voor een loodvrije toekomst. "De techniek is nog te duur", zegt Terlouw. "Maar geef het even tijd, dan zullen alle sportvissers op een gegeven moment loodvrij vissen."

Visser Bennie Beelen heeft er - als het inderdaad niet te veel kost - geen enkel probleem mee om iets anders te gaan gebruiken dan lood. "Absoluut niet. Als het goed te verkrijgen is en de prijs nagenoeg gelijk is, dan zal ik de laatste zijn om te zeggen dat ik het niet ga gebruiken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl