Aanhangers van Extinction Rebellion (XR) blokkeren de Utrechtsebaan
NOS NieuwsAangepast

Extinction Rebellion blokkeert A12 Den Haag, politie grijpt niet in vanwege staking

Actievoerders van Extinction Rebellion (XR) blokkeren vandaag opnieuw de Utrechtsebaan in Den Haag uit protest tegen overheidssubsidies op fossiele brandstoffen.

De bezetting van de A12 is klokslag 12.00 uur begonnen. Naar schatting staan er nu zeker 500 betogers op het stuk snelweg tussen het gebouw van de Tweede Kamer en het ministerie van Economische Zaken.

Sommige demonstranten zetten tentjes op om op de snelweg te kunnen overnachten:

Extinction Rebellion blokkeert opnieuw snelweg A12: 'Wij voeren vredig actie'

De klimaatorganisatie heeft al verschillende keren gedemonstreerd op dat deel van de A12, wat leidde tot verkeersoverlast en volgens de politie ook tot onveilige situaties.

Omdat de politiebonden vandaag ook actievoeren voor een nieuwe vroegpensioenregeling zijn er een stuk minder agenten op de been. Een verslaggever ter plaatse ziet een handvol agenten bij de demonstratie, een stuk minder dan bij vorige blokkades.

Een demonstrant zegt tegen de NOS het fijn te vinden dat er geen grote politemacht op de been is. "Als er veel gedoe is met mensen die worden opgepakt, dan gaat het alleen daar over. Maar het gaat over dat het niet goed gaat met het klimaat en dat ik me heel erg zorgen maak over de wereld waar mijn kleinkinderen straks in moeten leven."

Preventief afsluiten

Een deel van de XR-betogers kwam vandaag in Den Haag aan na een meerdaagse protestmars vanuit Arnhem.

Even leek het erop dat Rijkswaterstaat de weg preventief zou afsluiten. Die aankondiging werd later ingetrokken. "Dit is eerder niet goed door ons gecommuniceerd", liet minister Madlener van Infrastructuur en Waterstaat weten.

De gemeente Den Haag schrijft op X dat het blokkeren van de Utrechtsebaan verboden is. "Het Malieveld ernaast is beschikbaar om te demonstreren." Een woordvoerder meldt dat de politie de situatie in de gaten houdt. Aan de hand daarvan wordt er bepaald of er wordt ingegrepen.

Burgemeester

De politie komt sowieso niet in actie tot 17.00 uur, hebben woordvoerders van het Landelijk Actiecentrum Politieacties gezegd. De burgemeester zou na die tijd wel een beroep kunnen doen op de politie. Of dat ook meteen zal gebeuren, is niet duidelijk. "Of de politie al dan niet wordt ingezet, is aan de burgemeester", zegt stakingsleider Maarten Brink tegen Omroep West.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl