Het Rotterdamse museum in aanbouw FENIX was vandaag te bezichtigen
NOS NieuwsAangepast

Even binnenkijken: geslaagde eerste dag van Open Monumentendag

In heel Nederland hebben duizenden monumenten hun deuren geopend voor Open Monumentendag. Dit weekend kunnen bezoekers gratis een kijkje nemen in landhuizen, kastelen, molens en forten die niet altijd open zijn voor publiek. Het thema is dit jaar "Routes, netwerken en verbindingen", met als slogan "Onderweg!".

In Amsterdam was onder meer een afgesloten voetgangerstunnel onder de Keizersgracht geopend die voormalige bankgebouwen met elkaar verbindt. De tunnel is buiten gebruik gesteld, maar voor Open Monumentendag is hij tijdelijk toegankelijk voor publiek.

De belangstelling was zo groot dat mensen in de rij moesten wachten om de zogenoemde 'Poentunnel' te bezoeken. In de middag werd het zelfs zo druk dat de gemeente adviseerde om niet meer te komen. Volgens lokale tv-zender AT5 bedroeg de wachttijd toen zo'n twee uur.

Bekijk hier de beelden van de 'Poentunnel':

Mysterieuze geldtunnel onder Amsterdamse gracht na jaren weer geopend

In Maastricht was de oostcrypte van de Sint-Servaasbasiliek geopend, die normaal gesproken niet toegankelijk is voor publiek. Het is een van de oudste delen van de kerk, meldt 1Limburg.

Bij Arnhem was de brandtoren op het Rozendaalse Veld open voor publiek. De toren maakt deel uit van een netwerk van torens die na de Tweede Wereldoorlog op de Veluwe zijn gebouwd om bos- en heidebranden snel te ontdekken.

Bezoekers konden nu voor het eerst de toren van ruim dertig meter hoog beklimmen:

Brandtoren Rozendaalse Veld open voor publiek: 'Ik ga er niet in'

Voor de gelegenheid liet de NS twee monumentale treinen uit het Spoorwegmuseum rijden. De Mat '46, ook wel bekend als de Muizeneus, en de Mat '54, met de bijnaam Hondekop, worden aan elkaar gekoppeld om als één trein van Utrecht Maliebaan naar Den Dolder, Bilthoven en Amersfoort Centraal te rijden.

Reizigers werden aan boord begeleid door medewerkers in historische uniformen. Behalve de historische treinen zijn dit weekend ook de koninklijke wachtkamers op drie NS-stations te bezoeken.

Verder zijn er zoals elk jaar in het hele land activiteiten bij monumenten georganiseerd. Zo is er onder meer een orgelconcert in de Domkerk in Utrecht en zijn er rondleidingen bij poppodium Vera in Groningen. Dat bestaat 50 jaar, daarom is het hele pand te bekijken tijdens Open Monumentendag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl