NOS Nieuws

Duurzaam voedsel vaker gekozen, vooral in de supermarkt

In 2023 gaven Nederlanders meer geld uit aan duurzaam eten dan het jaar daarvoor. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen Economic Research en het Centraal Bureau voor de Statistiek.

In totaal werd er vorig jaar 12,6 miljard euro uitgegeven aan eten met een duurzaamheidskeurmerk, 14 procent meer dan in 2022. Daarmee is de besteding aan duurzaam voedsel iets harder gestegen dan het totaal aan voedselbestedingen. In totaal gaven we zo'n 11 procent meer uit aan voedsel, ongeveer gelijk aan de inflatie.

Niet alleen gaven we meer geld uit, ook het aantal verkochte producten steeg, met 3 procent. In vergelijking: de hoeveelheid niet-duurzame voedingswaren steeg met 1 procent, ziet onderzoeker Katja Logatcheva. "Ondanks de forse prijsstijgingen blijft de afzet van producten met een duurzaamheidskeurmerk toenemen."

Vooral in de supermarkt is de duurzame optie in trek, maar ook in de horeca stijgt de verkoop van duurzame maaltijden. Dit gaat wel ten koste van de verkoop via speciaalzaken die zich richten op duurzaam voedsel. Zij verkopen juist zo'n 4 procent minder in 2023 ten opzichte van het jaar daarvoor, en vormen een veel minder groot aandeel in de totale verkoop.

Bij vlees en zuivel is de verschuiving van niet-duurzaam naar duurzaam het sterkst. Zo wordt er veel meer duurzame kip gekocht, met minimaal één ster van het Beter Leven-keurmerk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl