De kas van Anthuriumkwekerij Stolk Brothers, die als doel heeft om chemievrij en gasvrij anthuriums te kweken
NOS Nieuws

Biologische siertelers willen hulp overheid: 'Ruimte voor groei'

  • Rachel de Meijer

    Redacteur

  • Rachel de Meijer

    Redacteur

De net opgerichte vereniging van Nederlandse biologische siertelers biedt vandaag een petitie aan in de Tweede Kamer. De telers presenteren een plan hoe de overheid de biologische sector kan helpen zich verder te ontwikkelen.

Op dit moment is nog niet 1 procent van de siertelers biologisch gecertificeerd. "Er is dus veel ruimte voor groei van de sector", zegt Martin Heutink van Biologische Sierteelt Nederland. En die groei is er ook. Uit cijfers van Bionext, een ketenorganisatie voor biologische landbouw, blijkt dat sierteelt de grootste stijger is in vergelijking met andere sectoren.

Biologisch belonen

De vereniging wil dat - net als in de Denemarken - alle kosten voor het verkrijgen van een biologisch label, door de overheid worden betaald. Dat kan voor kleinere telers enkele honderden en voor grotere telers duizenden euro's schelen.

Ook vindt de vereniging dat de overheid biologische kwekers moet belonen voor hun schonere manier van produceren. Voor biologische kwekers zouden lagere heffingen van het waterschap niet meer dan logisch zijn. "Met onze werkwijze dragen we immers bij aan schone lucht, bodem en schoon water", zegt Heutink.

Ten derde hopen de biologische siertelers dat de overheid het goede voorbeeld geeft en een toenemend percentage biologisch inkoopt. Zodat in de toekomst bijvoorbeeld de bloemen naast de koning op Prinsjesdag volledig biologisch zijn. Die wens koestert Heutink al zolang hij biologisch teelt, zo'n vijftien jaar.

Onlangs verbood een rechter tot twee keer toe kwekers in de buurt van bewoond gebied lelies te verbouwen. De gebruikte bestrijdingsmiddelen kunnen volgens de rechtbank een reële kans op gezondheidsschade opleveren. En uit gisteren gepubliceerd onderzoek blijkt dat pesticiden nog lang in de verre omgeving van akkers terug te vinden zijn. Zelfs als er kilometers ver van de akkers wordt gemeten, komen de stoffen nog voor.

"Er zijn zoveel negatieve berichten over de sierteelt. Dat gaat mij aan het hart", zegt Heutink. "Wij willen laten zien dat het anders kan." Zelf heeft hij een sierkwekerij met vooral lokale afzet. Hij merkt dat hij zijn bloemen steeds makkelijker verkoopt.

Ook grootschalige telers, zoals Geert op 't Hof, zeggen dat het kan. Dit jaar oogst hij zijn laatste veld Duizendschoon. Volgend jaar teelt hij volledig biologisch en daar past Duizendschoon niet meer in.

Vanwege de gevoeligheid voor schimmel kan die bloem niet zonder bestrijdingsmiddelen gekweekt worden:

Biologische sierteelt zit in de lift, niet geschikt voor alle bloemen

Volgens Heutink zijn er honderden andere soorten die wel geschikt zijn voor de biologische teelt. "De diversiteit is enorm. En de bloemen zijn ook veel sterker dan de gangbare soorten die onder ideale omstandigheden geteeld zijn en daardoor kwetsbaarder en minder weerbaar zijn tegen invloeden van buiten."

'Te strenge regels'

LTO kijkt er iets minder rooskleurig tegenaan. Volgens Erik Stuurbrink, voorzitter vakgroep Bomen, Vaste Planten en Zomerbloemen van de landbouworganisatie, is er een grote bereidheid bij de kwekers om duurzamer te gaan produceren. "Maar het moet wel realistisch en haalbaar zijn."

Door de strenge regels in Nederland is het volgens hem lastig om de overstap naar biologisch te maken. In Duitsland krijgen kwekers bijvoorbeeld zeven jaar de tijd om in omschakeling te blijven en biologisch te worden, in Nederland is dat twee jaar. Dat maakt volgens Stuurbrink een groot verschil.

"We willen in principe zo duurzaam mogelijk telen met groene middelen en biostimulanten. Maar wel met de mogelijkheid bij acute ziekte-uitbraken alsnog bestrijdingsmiddelen te gebruiken, zodat we dan niet de hele oogst moeten weggooien", zegt Stuurbrink. "Maar in Nederland raak je dan je certificaat kwijt." LTO vindt dan ook dat de regels op een andere manier ingericht moeten worden, zodat boeren die willen overstappen naar biologisch minder financieel risico lopen.

Maar volgens Heutink en Op 't Hof is biologische sierteelt wel degelijk financieel haalbaar. Zo kan Sprinklr - een webshop die biologische tuinplanten, bloembollen, zaden en kamerplanten verkoopt - de vraag nauwelijks aan. Want ook bij de consument groeit het bewustzijn dat er een keerzijde zit aan al die die prachtige bloemen en planten waar we het hele jaar door zo veel plezier van hebben.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl