Minister van Volksgezondheid Agema
NOS Nieuws

Wekdienst 11/9: In de ochtend amper treinen door staking • Kamerdebat over doneren mpox-vaccins

Goedemorgen! Tussen 04.00 uur en 08.00 uur rijden er amper treinen door een staking van medewerkers van de NS en het streekvervoer. En de Kamer debatteert met minister Agema (Volksgezondheid) over het wel of niet doneren van mpox-vaccins aan Afrika.

Eerst het weer: de zon breekt af en toe door, maar er zijn ook op tal van plekken buien, vooral in de kustgebieden. De zwaarste buien leveren ook onweer en windstoten op. Het wordt zo'n 15 graden en er waait een stevige westenwind.

Het weer van woensdag 11 september

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. En hier zie je waar wordt gewerkt aan het spoor.

Wat kan je vandaag verwachten?

  • Medewerkers van de NS en het streekvervoer staken tussen 04.00 uur en 08.00 uur: enkel tussen Amsterdam en Schiphol rijden treinen, zo bepaalde de rechter gisteren. Deze week zijn er op meerdere plekken in het land stakingen van leden van de vakbonden. De bonden willen een betere en permanente vroegpensioenregeling voor mensen met zware beroepen.
  • De paus doet bij zijn twaalfdaagse reis door Zuidoost-Azië en Oceanië Singapore aan. Het is de laatste halte voor Franciscus, na eerdere stops in Indonesië, Papoea-Nieuw-Guinea, Indonesië en Oost-Timor.
  • De Tweede Kamer debatteert met minister Agema (Volksgezondheid) over het doneren van mpox-vaccins aan Afrika. Een meerderheid van de Kamer is voor het sturen van de vaccins. Agema was dit tot nu niet van plan, omdat Nederland de huidige voorraad van 100.000 vaccins volgens haar niet kan missen.
  • In Belgisch Limburg starten de EK Wielrennen. Vandaag staat de tijdrit op het programma. Om 15.00 uur start de tijdrit bij de vrouwen. De mannen starten om 16.30 uur. Beide tijdritten zijn te volgen via livestreams op NOS.nl.

Wat heb je gemist?

Vannacht was het eerste debat tussen de Amerikaanse presidentskandidaten Kamala Harris en Donald Trump. De twee begroetten elkaar met een handdruk en vielen elkaar daarna scherp aan. Trump probeerde vooral het huidige beleid van de regering-Biden. Harris zei op haar beurt dat het tijd was "voor een nieuwe generatie leiders".

Er stond veel op het spel voor beide kandidaten. Sinds Harris Joe Biden opvolgde als Democratisch kandidaat, is de strijd om het Witte Huis uitgelopen op een nek-aan-nekrace. Vooral de voor veel kiezers nog onbekende Harris moest in dit debat haar visitekaartje afgeven

Ander nieuws uit de nacht:

  • Dodental in Vietnam na orkaan Yagi loopt op, overstromingen in Hanoi: Het dodental als gevolg van de krachtigste orkaan in de regio in 30 jaar is opgelopen tot 141, meldt de regering. De orkaan ging gepaard met zware regenval die dodelijke aardverschuivingen en overstromingen heeft veroorzaakt in Noord-Vietnam.
  • Demonstranten dringen Mexicaanse Senaat binnen en houden beladen stemming tegen: Honderden betogers eisten dat controversiële plannen, waaronder de publieke verkiezing van rechters, werden ingetrokken. Door het protest zag de voorzitter zich genoodzaakt de vergadering te schorsen, waardoor de stemming over het voorstel niet doorging.
  • Kunstsector vreest kaalslag: 'Alle cultuurinkomsten geraakt door kabinetsplannen': Uit onderzoek, in opdracht van onder meer de kunstsector zelf, komt naar voren dat de sector jaarlijks zo'n 200 tot 350 miljoen euro gaat mislopen, terwijl er toch al "geen vet op de botten zit".

En dan nog even dit:

In Leopoldsburg (België) startte gisteren de herdenking van Operatie Market Garden. Het offensief om een einde te maken aan de Tweede Wereldoorlog strandde bij Arnhem. Voor de herdenking wordt de route opnieuw afgelegd:

Start van herdenking Operatie Market Garden: legervoertuigen richting Arnhem

Fijne woensdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl