Een boerenmarkt in Frankrijk. Foto ter illustratie
NOS Nieuws

Vijf gevallen van botulisme in Frankrijk door pestosaus

In Frankrijk zijn bij mensen waarschijnlijk vijf besmettingen van botulisme ontdekt die zijn veroorzaakt door een pestosaus. Dat meldt het Franse ministerie van Landbouw.

Het ministerie meldt dat de betreffende saus op verschillende marktbeurzen in Midden-Frankrijk was verkocht. "Vanwege de ambachtelijke productieomstandigheden kan niet gegarandeerd worden dat de potten gesteriliseerd waren. Daarom is uit voorzorg onmiddellijk besloten alle potten terug te roepen", meldt het ministerie.

Botulisme is een zeldzame ziekte die dodelijk kan zijn als die niet snel wordt herkend en behandeld. De mensen die besmet zijn geraakt, zijn behandeld, meldt het ministerie. De pesto wordt onderzocht en de uitslag daarvan wordt binnen twee dagen verwacht.

Het landbouwministerie sluit nog meer besmettingen niet uit. "Gezien de incubatietijd (van een paar uur tot een paar dagen) en de ernstige aard van de ziekte, worden mensen die deze producten mogelijk hebben geconsumeerd, opgeroepen uiterst waakzaam te zijn", klinkt het.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl