ANP
In samenwerking met
L1mburg
NOS Nieuws

Kans op botulisme na overstromingen Limburg: 'Ga niet zwemmen'

Waterschap Limburg waarschuwt mensen om niet in rivier de Roer te gaan zwemmen. Er is kans op botulisme als gevolg van de overstromingen van twee weken geleden. Ook wordt geadviseerd huisdieren en vee niet uit de zijrivier van de Maas te laten drinken.

Rondom de Roer tussen de Duitse grens en Roermond stinkt het op sommige plekken naar rotte vis. Dat komt doordat vissen door het zakken van het waterpeil op het droge terechtgekomen zijn of vissen doodgegaan zijn door zuurstofgebrek. Bovendien is er mogelijk rioolwater in de beek gekomen.

Inspecteurs hebben afgelopen dagen op meerdere plekken dode vissen, lage zuurstofgehaltes en zwart water geconstateerd. Er zijn metingen verricht, maar de uitslagen daarvan zijn nog niet binnen. Het waterschap wacht daar niet op en vraagt iedereen per direct contact met het water uit de rivier te mijden.

Mensen kunnen botulisme oplopen door contact met het water.

In Limburg zijn ze inmiddels bezig met de grote schoonmaak na de watersnood:

Afval langs de Maas gaat verbrandingsoven in: 'Niet meer te recyclen'

Het waterschap vraagt mensen bovendien zelf geen dode vissen of andere dieren op te ruimen, maar contact op te nemen met het Centraal Meldpunt Water. "Iedere dode vogel of vis moet snel en op de goede manier opgeruimd worden. Zo voorkomen we meer besmettingen en dode dieren", zegt het waterschap tegen 1Limburg.

Als gevolg van de overstromingen moesten de bewoners van honderden huizen in de buurt van de Roer op 16 juli hun woningen verlaten. Het water nam veel afval mee. Op veel plekken wordt nog gewerkt aan het opruimen en herstellen van de schade.

Zijn we eigenlijk klaar voor watersnoodrisico's in de toekomst? NOS op 3 zocht het uit:

Zijn we klaar voor meer watergevaar?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl