Een caravan drijft op de Maas bij Roermond
NOS Nieuws

Grote opruimoperatie op de Maas, voorlopig nog geen recreatievaart mogelijk

Het water in de Maas is langzaam aan het zakken, maar op veel plaatsen is scheepvaart voorlopig nog niet mogelijk. Dat komt vooral door het puin dat nog op en in het water met de rivier meestroomt.

"Er drijft van alles: bomen, drijfhout, maar ook hele caravans", zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat, dat de opruimactie coördineert. "Er zijn vijf grote verzamelpunten in de Maas waar afval wordt verzameld. Als je die spullen niet tegenhoudt, kunnen ze uiteindelijk in zee terechtkomen."

In de nacht van donderdag op vrijdag werd bij het Maastrichtse Sint Pieter de hoogwaterpiek bereikt, sindsdien is de waterstand afgevlakt. Vanochtend om 06.00 uur werd de hoogste stand van de Maas gemeten bij Heesbeen, in de buurt van Heusden. Aan het eind van de ochtend lag de hoogste stand bij Keizersveer, boven Raamsdonksveer. Het water stroomt van daaruit langzaam richting zee. "Maar de situatie in Brabant is totaal niet te vergelijken met wat we eerder in Limburg hebben gezien."

Is het grootste gevaar nu geweken? "Wel als we het hebben over het hoogwater en over de vraag of de dijken het gaan houden. Maar het is wel de vraag wat er gebeurt als er weer veel regen gaat vallen. Daarom zijn er allerlei inspecties en herstelacties gaande."

Volgens de woordvoerder zijn de grote objecten in en op het water nu de grootste bron van zorg. "Het is de vraag of het puin schade heeft aangericht aan stuwen en sluizen. Dat wordt nu gecontroleerd. Sommige stuwen die vanwege het hoogwater open werden gezet zijn inmiddels weer gesloten, om het waterpeil te reguleren."

Het zal nog een aantal dagen duren voordat de scheepvaart kan worden opgestart. Zeker de recreatievaart moet nog even geduld hebben. "Het wordt voor recreatievaart nog steeds niet veilig geacht; je weet niet wat er nog in het water ronddrijft."

'Geen container meer verkrijgbaar'

Ook op het land is de grote opruimoperatie in volle gang. Zo mogen bewoners van de omgeving Brommelen/Westbroek het puin voorlopig voor hun huis verzamelen, zo maakte de gemeente Meerssen bekend.

"Er is momenteel in Limburg geen container meer verkrijgbaar", zegt een woordvoerder van de gemeente tegen de krant De Limburger. "Bovendien is er nu geen aanvullende ophaal- of verwerkingscapaciteit. We proberen een aantal containers vanaf een andere locatie in Meerssen te verplaatsen naar het getroffen gebied."

In de gebieden langs de Maas liggen niet alleen spullen uit Zuid-Limburg. Er is ook het nodige puin meegekomen vanuit België, schrijft 1Limburg.

  • 1Limburg
    Er wordt volop afval geraapt langs de Maas
  • 1Limburg
    Een door het water meegesleurde ijskast

De hoeveelheid afval kan zelfs een probleem worden voor de Noordzee, zegt Marijke Boonstra van Stichting De Noordzee tegen Omrop Fryslân. "We zijn nu bezig met de opzet van opruimacties en extra onderzoek."

Het meeste puin zal onderweg langs de oevers blijven liggen, maar als het niet wordt opgeruimd belandt het uiteindelijk alsnog in de Noordzee, vreest Boonstra. "Het is een MSC Zoe-ramp van het zuiden als je kijkt wat er allemaal op de oevers ligt", zegt ze, refererend aan de milieuramp met het schip dat begin vorig jaar containers verloor boven de Waddeneilanden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl