NOS Nieuws

Aanpak witwaspraktijken verdeelt coalitiepartijen

Regeringspartijen NSC, PVV, BBB en VVD zitten niet op één lijn bij de bestrijding van witwassen. Ze zijn het niet eens over welk bedrag je als limiet moet stellen om witwaspraktijken - van waaruit vaak ook terrorisme wordt gefinancierd - aan te pakken.

Het oude kabinet werkte aan een wet om een limiet van 3000 euro voor contante betalingen in te voeren. Daarmee maak je het criminelen moeilijker om met contant geld transacties te doen waarmee ze eigenlijk crimineel geld willen witwassen. Maar NSC, PVV en BBB vinden dat te streng en willen die grens liever oprekken naar 10.000 euro. Ze zeggen dat bij een limiet van 3000 euro ook burgers worden getroffen die te goeder trouw met contant geld dingen willen betalen.

De VVD wil toch aan die limiet van 3000 euro vasthouden, zei VVD-Kamerlid De Vries vandaag in een debat. Ze wees erop dat ervan afzien ook financiële gevolgen heeft. Het oude kabinet heeft de limiet van 3000 euro namelijk eerder opgenomen in hervormingsplannen waarmee Nederland aanspraak hoopt te maken op geld uit het Europese coronaherstelfonds. Als Nederland die plannen niet uitvoert, dan zouden we honderden miljoenen kunnen mislopen, waarschuwde het vorige kabinet al..

'Te streng'

Maar BBB, PVV en NSC twijfelen daaraan en willen liever een minder strenge limiet. NSC-Kamerlid Joseph noemde het bedrag van 3000 euro "niet goed onderbouwd en te streng". PVV'er de Vree is dat met haar eens. Hij wees erop dat vanuit Europa de limiet nu wel op 10.000 euro ligt. "Waarom zou Nederland de eigen economie onder druk zetten met maatregelen die verder gaan dan waar de EU om vraagt?"

NSC, PVV en BBB betwijfelen ook of Brussel echt zo streng zal oordelen over de hervormingsplannen. VVD'er De Vries neemt het risico liever niet. Ze stipte aan dat er meer terreinen zijn waarop de nieuwe coalitie "hoopt op coulance in Brussel", zoals stikstof en migratie.

Justitieminister Van Weel (VVD) benadrukte in het debat overigens dat de financiële gevolgen nooit de belangrijkste reden zijn geweest om de limiet op 3000 euro te stellen. Het hoofdargument is echt inhoudelijk, zo benadrukte hij, namelijk om het criminelen lastiger te maken.

Naar verwachting volgende week stemt de Kamer over de plannen. Het is nog niet van alle partijen duidelijk hoe ze zullen stemmen. D66 en GroenLinks lijken de 3000-euro-limiet te steunen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl