NOS Nieuws

Kabinet blijft bij verbod op contante betalingen boven 3000 euro

Het kabinet houdt vast aan het plan om contante betalingen boven 3000 euro te verbieden. De demissionaire ministers Van Weyenberg en Yesilgöz schrijven aan de Tweede Kamer dat Nederland anders mogelijk Europees geld misloopt.

Het voorstel om contante betalingen boven 3000 euro niet meer toe te staan, werd al in 2019 gelanceerd. Het toenmalige kabinet wilde met de maatregel witwassen door criminelen aanpakken. En ook het huidige (demissionaire) kabinet beschouwt het plan als een middel in de strijd tegen witwassen. "Criminelen gebruiken hiervoor vaak grote sommen contant geld", benadrukken Van Weyenberg en Yesilgöz.

Kritiek Autoriteit Persoonsgegevens

Het wetsontwerp waarin het verbod is opgenomen, bevatte nog meer voorstellen om witwassen tegen te gaan. Het kreeg kritiek van onder meer de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Volgens de AP zitten er allerlei privacyrisico's aan de wet.

De Tweede Kamer heeft de wet controversieel verklaard, wat betekent dat die in principe niet op korte termijn wordt behandeld. Het kabinet schrijft nu aan de Kamer dat het het voorstel voorlopig wil beperken tot het verbod op contante betalingen.

Van Weyenberg en Yesilgöz wijzen erop dat een limiet op contante betalingen inmiddels is opgenomen in de voorwaarden die de EU stelt aan financiële steun aan Nederland na de coronacrisis. Als Nederland daar niet aan voldoet, dreigt een korting van 600 miljoen euro, schrijven de ministers: "De deadline om deze maatregel uit te voeren staat op 31 maart 2025."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl