Paralympisch brons voor zwemster Kruger na succesvol protest

Kruger zwemt naar paralympisch brons op 200 meter wisselslag

Zwemster Lisa Kruger heeft haar tweede bronzen medaille op de Paralympische Spelen in Parijs veroverd. De Harderwijkse werd na de finale op de 200 meter wisselslag (SM10) gediskwalificeerd, maar door een succesvol protest mocht ze zich alsnog winnares van het brons noemen.

Kruger werd gediskwalificeerd omdat ze niet met beide handen zou hebben aangetikt bij de wissel van de schoolslag naar de vrije slag. Er werd direct protest aangetekend omdat Kruger volgens beelden van de zwembond wel aangetikt zou hebben.

Daarnaast heeft Kruger, die sport met een verkorte pols, dispensatie en is voor haar de intentie tonen om aan te tikken met twee handen al genoeg.

Slecht geslapen

Over haar diskwalificatie kon ze vlak na de race nog niks zeggen. "Ik ben nog nooit op de 200 meter wisselslag gediskwalificeerd. Ik weet dat ze hier wel streng zijn op de vlinderkick bij de schoolslag, maar dat doe ik nooit. Ik doe niet eens iets wat daarop lijkt."

Toen even later bekend werd dat Kruger alsnog brons had gewonnen, was ze zeer opgelucht.

"Ik raakte de muur, ongelijk, maar dat kan niet anders. Ik kan alleen maar heel blij zijn", zei Kruger.

"Ook al is het een slechte race van mij, het was zo oneerlijk geweest als dit de reden was geweest waarom ik nu geen brons om mijn nek had hangen. Want ik verdien en het was echt oneerlijk om mij hierop de diskwalificeren."

Bekijk hieronder de reactie van Kruger na het toekennen van het protest na de finale van de 200 meter wisselslag.

Toch brons voor Kruger na protest: 'Was zo oneerlijk geweest, ik verdien hem'

In een race die hard werd gemaakt door de Hongaarse Bianka Pap lag Kruger lang buiten de top drie, maar na de schoolslag streed ze om het zilver met Pap. De Chinese Meng Zhang was op dat moment het tweetal al voorbij en snelde naar het goud, voor Pap.

Kruger, in april nog Europees kampioene op deze afstand en winnaar van paralympisch brons op de 100 meter schoolslag, tikte uiteindelijk als derde aan, maar hoorde al snel dat ze uit de uitslag was gehaald.

Zilver Bruinsma op 100 meter vrij, maar raakt wereldrecord kwijt

Liesette Bruinsma veroverde in Parijs haar tweede plak van deze Paralympische Spelen. De 23-jarige zwemster met een visuele beperking (S11-klasse), die eerder deze Spelen goud pakte op de 400 meter vrije slag, was op de 100 meter vrij goed voor zilver.

Bruinsma won vijf medailles in Rio en twee in Tokio. In 2021 won ze op de 100 meter vrij zilver achter Li Guizhi, nu werd ze afgetroefd door Darja Loekjanenko.

De Russin,die in Parijs al twee keer goud en twee keer brons won, zwom in de series de derde tijd en scherpte in de finale het wereldrecord, dat Bruinsma in handen had, aan tot 1.04,88.

Wereldkampioene Bruinsma, snelste in de series met een paralympisch record, tikte in de finale aan na 1.05,95.

Bekijk hieronder de finale van Bruinsma, Bas Takken en Thijs van Hofweegen.

Takken zevende, Van Hofweegen vijfde

In de finale van de 200 meter wisselslag bij de mannen (SM10) eindigde Bas Takken als zevende. De 25-jarige Noord-Hollander had zich in de ochtend als derde voor de finale geplaatst, maar in die finale ging het een stuk harder.

De Italiaan Stefano Raimondi eiste zijn vierde gouden medaille van deze Spelen op. Takken, in Tokio nog goed voor brons, kon niet mee in het geweld en eindigde voorlaatste.

Thijs van Hofweegen (S6) moest in de finale op de 100 meter rugslag genoegen nemen met een vijfde plek. Hij zwom wel een nieuw persoonlijk record.

Bekijk hieronder de reacties van Liesette Bruinsma, Bas Takken en Thijs van Hofweegen na hun finales.