NOS SportAangepast

Dubbel paralympisch zwemgoud: Zijderveld en Bruinsma pakken titels in Parijs

De derde en vierde gouden medaille voor de Nederlandse paralympische ploeg in Parijs zijn binnen: zwemsters Chantalle Zijderveld heeft haar titel op de 100 meter schoolslag geprolongeerd en Liesette Bruinsma heeft goud gewonnen op de 400 meter vrije slag.

Als wereldrecordhouder en paralympisch kampioen van Tokio was de 23-jarige Zijderveld, geboren zonder rechterhand en met scoliose, de grote titelfavoriet.

Zijderveld finishte in 1.13,74, was daarmee ruim sneller dan de zilveren Chinese Zhang Meng (+1,31) en de Nederlandse Lisa Kruger (+3,40) en maakte haar status in de categorie SB9 volledig waar.

Goud Bruinsma

Een klein uur eerder had de 23-jarige Bruinsma ook al goud veroverd op de 400 meter vrije slag. Ze tikte aan in 5.00,42, een Europees record, en was daarmee flink sneller dan de zilveren Chinese Zhang Xiaotong (+3,03) en de bronzen Russin Daria Lukianenko (+3,95).

Voor Bruinsma is het haar tweede paralympische titel op dit onderdeel in de categorie S11, voor atleten met een visuele beperking.

De last die van de schouders van Zijderveld viel nadat ze haar paralympische titel had geprolongeerd was groot. "Bij het inzwemmen was ik misselijk en was ik bijna flauwgevallen. En ik dacht: dit ga ik niet doen, ik ga naar huis. Maar je moet wel."

Zijderveld stopte drie jaar geleden omdat ze het zwemmen niet meer leuk vond. Was deze finale weer wel leuk? "Eerlijk antwoord? Nee", lachte ze. "Weet je wat het is: ik houd van trainen en elke keer jezelf verbeteren. Maar Sifan Hassan en Sharon van Rouwendaal zeiden hetzelfde: op het moment dat je daar staat wil je gewoon naar huis. Ik ben blij dat het erop zit."

Maar toch, na haar tweede paralympische titel: "Misschien is deze wel het beste en het mooiste. Want alle familie is erbij. Ik was ze zoeken, maar ik kon ze niet vinden. Ik zag sprankjes oranje, dus daar zwaaide ik maar naar."

'Zit beter in mijn vel'

Voor Bruinsma voelde het gouden als een herwonnen titel. In Rio had Bruinsma in 2016, destijds als zestienjarige, al verrassend goud gepakt. Op de Spelen van Tokio kwam ze niet verder dan zilver, omdat ze destijds werd verrast door de Amerikaanse Anastasia Pagonis. Als regerend wereldkampioen was Bruinsma vastberaden opnieuw paralympisch kampioen te worden.

Alleen was het voor Bruinsma in de series eerder op de vrijdag nog niet vanzelf gegaan. Ze plaatste zich met de derde tijd. Pagonis was de rapste, ruim twee seconden sneller (5.04,60). Maar in de finale schoot Bruinsma door het paralympische water.

"Ik heb hier heel hard voor gewerkt", zei Bruinsma na afloop. "In Tokio had ik zilver, toen zat ik niet lekker in mijn vel. Hier ben ik lekker aan het genieten. Ik ben gaan werken met een psycholoog, waar ik heel dankbaar voor ben. Ik heb gewerkt aan mijn persoonlijke ontwikkeling, hoe ik mijn grenzen moet verleggen, hoe ik om moet gaan met spanning. Het plaatje past nu gewoon in elkaar."

Na acht jaar weer paralympisch goud voor Bruinsma: 'Zit beter in m'n vel'

Tuurlijk was er ook wel spanning voor de finale. "Maar ik probeer dat nu te gebruiken in plaats van dat het tegen me gaat werken. Ik zwem hier uit liefde voor de sport en niet uit angst voor de concurrentie. Dat het dan zo uitpakt, is zo mooi", zei Bruinsma geëmotioneerd.

Derde en vierde goud

Het goud van Bruinsma en Zijderveld zijn de derde en vierde gouden medaille voor Nederland op de Paralympische Spelen in Parijs. Op donderdag wonnen Caroline Groot en Tristan Bangma goud bij het baanwielrennen.

In de race voordat Bruinsma te water ging, zwom Rogier Dorsman naar het zilver op de 400 meter aflossing, waar hij als paralympisch kampioen van Tokio had gehoopt op goud.

Advertentie via Ster.nl