Het wrak van het toestel
NOS Nieuws

IJsvorming mogelijk oorzaak vliegtuigongeluk Brazilië

Het vliegtuigongeluk in Brazilië waarbij vorige maand 62 inzittenden omkwamen, werd mogelijk veroorzaakt door ijsvorming op de vleugels. Dat speculeren onderzoekers op basis van vluchtgegevens en gesprekken in de cockpit. Ze benadrukken dat er nog geen definitieve oorzaak genoemd kan worden.

De vlucht van de Braziliaanse maatschappij Voepass stortte neer op weg naar São Paulo. Het toestel kwam neer in een achtertuin op 80 kilometer van de eindbestemming. Alle inzittenden kwamen om, op de grond vielen geen doden.

De crash werd vastgelegd door mensen op de grond:

Passagiersvliegtuig met 62 mensen aan boord stort neer vlakbij São Paulo

Het was al bekend dat de weersomstandigheden die dag tot ijsvorming op de vleugels konden leiden. De voicerecorder legde ook vast dat de twee piloten het daarover hadden. "Veel ijs", zei de co-piloot 2 minuten voor de crash.

Uit de vluchtgegevens bleek dat de bemanning meermaals probeerde om de vleugels ijsvrij te krijgen, maar dat het systeem niet reageerde. Het vliegtuig legde meerdere pogingen vast om het defect te verhelpen door het systeem te herstarten.

Het onderzoek naar de crash gaat nog door. Daarbij wordt in samenwerking met de politie ook gekeken of iemand gerechtelijk verantwoordelijk gehouden moet worden voor het ongeluk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl