NOS Nieuws

Wekdienst 6/9: Demonstratie bij de UvA • Uitspraak over uitstel rechtszaak Trump

Goedemorgen! Bij de Universiteit van Amsterdam wordt opnieuw gedemonstreerd tegen de samenwerking van de UvA met Israëlische onderwijsinstellingen en in New York besluit de rechter of de uitspraak in de zwijggeldzaak tegen oud-president Trump wordt uitgesteld.

Eerst het weer: in het noorden, midden en oosten is het opnieuw zomers warm met 25 tot 27 graden. In het noorden en oosten is er veel zon. In het zuiden en zuidwesten zijn er meer wolken en kans op een (onweers)bui. Later in de middag en avond is het overal weer droog.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. En hier zie je waar wordt gewerkt aan het spoor.

Wat kan je vandaag verwachten?

  • Bij de Universiteit van Amsterdam wordt gedemonstreerd. Pro-Palestijnse demonstranten protesteren tegen de samenwerking van de UvA met Israëlische onderwijsinstellingen.
  • In Rotterdam beginnen de Wereldhavendagen. Er zijn 6000 vacatures in de haven, dus bedrijven hopen ook mensen te werven.
  • In New York besluit de rechter of de uitspraak in de zwijggeldzaak tegen oud-president Donald Trump moet worden uitgesteld.
  • En het haperende ruimteschip Starliner keert terug naar de aarde zonder astronauten.

Wat heb je gemist?

Inlichtingendiensten van verschillende landen waarschuwen voor cyberaanvallen van de Russische geheime dienst GROe. Ook de MIVD waarschuwt ervoor. De GROe is een van de beruchtste eenheden binnen de Russische militaire geheime dienst. Die zou het hebben gemunt op vitale infrastructuur en overheidsinstellingen in westerse landen.

Volgens de veiligheidsdiensten is het belangrijkste doel van de Russische eenheid nu om de steun aan Oekraïne te verstoren. Zo probeert de GROe zicht te krijgen op westerse wapenleveranties. Ook zouden de cyberoperaties erop zijn gericht om fysieke sabotageacties te ondersteunen.

Ander nieuws uit de nacht:

  • De vader van de Amerikaanse tiener die woensdag vier mensen doodschoot op een school is gearresteerd: Colin Gray wordt verantwoordelijk gehouden omdat hij wist dat zijn 14-jarige zoon een wapen bezat en dat toestond.
  • Het aantal vrouwen in bestuursposities van bedrijven is het afgelopen jaar toegenomen, maar wel vooral bij grote bedrijven: Bijna een derde van de nieuwe bestuurders bij beursgenoteerde bedrijven was een vrouw. Een jaar eerder was dit nog maar 13 procent.
  • Hunter Biden heeft schuld bekend in zijn belastingzaak: de bekentenis komt als een verrassing, omdat hij de aanklachten eerder nog formeel tegensprak.

En dan nog even dit:

Bijbaantjes, niks bijzonders voor de meeste studenten, vaak in de horeca of ergens anders. Steeds meer studenten kiezen ervoor een bijbaantje bij defensie te nemen. Niet per se om de personeelstekorten op te lossen, maar met een andere reden.

Zij hebben een bijbaantje bij defensie: 120 sollicitanten per maand

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl