Mpox op de armen van een patiënt in Congo
NOS Nieuws

Eerste vaccins tegen mpox aangekomen in Congo

In de Democratische Republiek Congo zijn de eerste 100.000 vaccins tegen mpox aangekomen. Naar verwachting volgen er in de komende dagen nog eens 100.000 doses, die naar het epicentrum van de uitbraak worden gebracht.

Het virus heeft inmiddels aan ruim 600 mensen het leven gekost. Sinds begin dit jaar zijn volgens officiële cijfers 17.500 mensen besmet in Congo, al ligt dat aantal waarschijnlijk volgens de autoriteiten daar in werkelijkheid een stuk hoger.

Mpox heerst nu in 13 landen in Centraal-Afrika. Naar verwachting duurt het nog een maand voor de eerste vaccins worden toegediend. Het is een grote logistieke operatie en er is veel voorlichting nodig over het vaccin om de bevolking te overtuigen dat ze zich moeten laten inenten.

De eerste lading vaccins is bij lange na niet genoeg. Het Afrikaanse agentschap voor volksgezondheid, CDC, zegt ruim 10 miljoen doses nodig te hebben voor Congo.

De Wereldgezondheidsorganisatie is met partijen als de CDC bezig om de vaccins zo snel mogelijk op de juiste plek te krijgen. Al zijn vaccins alleen niet voldoende, volgens WHO-directeur-generaal Tedros. De bevolking moet ook nog overtuigd worden van nut en noodzaak van de vaccins. Het virus verspreidt zich met name door huid-op-huid- en seksueel contact.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl