Sarina Wiegman
NOS VoetbalAangepast

Wiegman weer beste coach van het jaar? Nominatie voor Ballon d'Or-prijs

Sarina Wiegman maakt kans op wederom een ereprijs. De bondscoach van de Engelse voetbalsters is bij de Ballon d'Or-verkiezing genomineerd voor de titel beste coach van een vrouwenteam in het afgelopen seizoen.

Ze dankt haar nominatie vooral aan het halen van de WK-finale in Australië. Daar kon ze het karwei met het Engelse team alleen net niet afmaken. De finale werd met 1-0 verloren van Spanje.

Naast de Nederlandse coach zijn ook Sonia Bompastor (Lyon/Chelsea), Arthur Elias (Corinthians), Jonatan Giraldez (FC Barcelona/Washington Spirit), Emma Hayes (Chelsea/Verenigde Staten) en Filipa Patao (Benfica) genomineerd.

Na het WK werden de prestaties van Engeland wat wisselvalliger. Wiegman kreeg het niet voor elkaar om de vrouwen naar de Olympische Spelen te loodsen. Nederland was in de groepsfase van de Nations League te sterk voor de Engelsen.

Geen Nederlandse voetballers en voetbalsters genomineerd

Bij de voetballers en de voetbalsters is er geen enkele Nederlandse speelster genomineerd voor de Ballon d'Or. Bij de mannen maken de bekende namen als Kylian Mbappé, Jude Bellingham, Erling Haaland en Vinícius Júnior kans op de prijs, maar ook de inmiddels gestopte Toni Kroos staat op de lijst met genomineerden.

Net als Ademola Lookman, die een hattrick maakte in de Europa League-finale tegen Bayer Leverkusen, en de 17-jarige Lamine Yamal, die bij Spanje uitblonk op het EK.

Voor het eerst in 21 jaar geen Messi en Ronaldo

Opvallend is overigens dat Lionel Messi en Cristiano Ronaldo voor het eerst in 21 jaar geen kans maken op de gouden bal. De eeuwige rivalen staan allebei niet op de shortlist met dertig namen.

Bij de vrouwen zien we grote namen als Aitana Bonmati, Mariona Caldentey, Caroline Graham Hansen, Lauren Hemp, Lauren James en Marie-Antoinette Katoto terug als mogelijke winnaars.

De prijzen van de Ballon d'Or-verkiezing worden uitgedeeld door het Franse France Football. Dat tijdschrift organiseerde de verkiezing eerder samen met de FIFA, maar nu wordt de prijs enkel door de Fransen toegekend.

Op 28 oktober is de uitreiking.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl