De skyline van Queenstown in Nieuw-Zeeland
NOS Nieuws

Vakantie in Nieuw-Zeeland wordt iets duurder: toerist gaat meebetalen aan natuur

Nieuw-Zeeland gaat de heffing verhogen die toeristen bij binnenkomst in het land betalen. Toeristen gaan daarvoor drie keer zoveel betalen, zegt minister van Toerisme Doocey. Vanaf oktober betaalt een toerist omgerekend 56 euro om het land binnen te komen. Nu is dat nog 20 euro.

De belastingverhoging zou er voor moeten zorgen dat bezoekers een bijdrage leveren aan het natuurbehoud. Volgens de beleidsmakers heeft toerisme namelijk een te grote impact op de natuur en zijn er hoge onderhoudskosten. Nu worden die kosten nog vooral gedekt door de Nieuw-Zeelandse belastingbetalers. En dat moet veranderen, vindt de regering.

Herstel na coronacrisis

Het voorstel valt niet bij iedereen in de smaak. De toeristenbranche denkt dat de belastingverhoging toeristen zal afschrikken. En dat komt Nieuw Zeeland niet goed uit, zegt hoofd van de Tourism Industry Association Rebecca Ingram. "Het herstel van het toerisme in Nieuw-Zeeland, na COVID-19, loopt achter vergeleken met de rest van de wereld en dit zal onze concurrentiepositie verder beschadigen."

De ministers van Natuurbehoud en Toerisme vinden dit onwaarschijnlijk: "Een belasting van 100 dollar is nog geen drie procent van wat een toerist hier gemiddeld uitgeeft. De kans dat dit invloed heeft op het bezoekersaantal is erg klein."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl