De vijf olympische ringen op het bouwwerk van Gustave Eiffel
NOS Nieuws

Olympische ringen blijven op Eiffeltoren, of toch niet?

Burgermeester Anne Hidalgo van Parijs was zaterdag heel stellig over de olympische ringen op de Eiffeltoren. "Als burgemeester van Parijs is de beslissing aan mij en heb ik de goedkeuring van het Internationaal Olympisch Comité. Dus ja, ze zullen op de Eiffeltoren blijven."

Maar zo gemakkelijk gaat dat niet. De nazaten van torenbouwer Gustave Eiffel maken bezwaar en ook minister van Cultuur Rachida Dati lijkt er weinig voor te voelen.

De vijf olympische ringen hangen tussen de eerste en tweede verdieping van de Eiffeltoren. Het was oorspronkelijk de bedoeling dat ze tot het einde van de Paralympische Spelen zouden blijven, maar Hidalgo wilde de "positieve sfeer" over de Spelen en de stad Parijs vasthouden door de ringen te laten hangen.

De burgemeester wil wel dat de huidige ringen zo snel mogelijk vervangen worden door lichtere exemplaren, omdat ze niet geschikt zijn om stormen te doorstaan.

Nieuwe vergunning nodig

Maar het is zeer de vraag of Hidalgo haar zin zal krijgen, Alles wijst erop dat minister van Cultuur Dati haar de voet dwars wil zetten.

"De Eiffeltoren is een beschermd monument, het werk van een groot ingenieur en bouwer. Respect voor zijn daad en zijn werk maakt het noodzakelijk dat de gevolgen worden bekeken en dat een vergunning wordt verstrekt voordat een belangrijke verandering wordt aangebracht", liet de minister weten.

Voor de vereniging van nazaten van Gustave Eiffel is het duidelijk: de ringen horen niet thuis op het bekendste bouwwerk van hun voorvader. "Het is niet gepast om aan het bouwwerk, dat in 135 jaar wereldwijd tot het symbool van Parijs en Frankrijk is uitgegroeid, voor altijd een symbool van een buitenlandse organisatie toe te voegen, hoeveel aanzien die ook heeft", laat vicevoorzitter Savin Yeatman-Eiffel weten.

Petitie

Inmiddels zijn tegenstanders van het plan van Hidalgo een online petitie gestart. De Olympische Spelen waren een feest, schrijven ze, en ze zijn het organisatiecomité en alle vrijwilligers dankbaar. Maar "zodra de feesttijd voorbij is, moet ons monument terugkeren naar zijn natuurlijke staat".

De opstellers zeggen dat miljoenen Fransen het niet eens zijn met het besluit van Hidalgo. Om 17.00 uur was de petitie bijna 15.000 keer ondertekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl