De Olympische ringen op de Eiffeltoren
NOS Nieuws

Burgemeester Parijs: olympische ringen blijven op Eiffeltoren

De olympische ringen die op de Eiffeltoren tussen de eerste en tweede verdieping zijn bevestigd voor de Zomerspelen dit jaar, blijven daar zitten. Dat heeft de burgemeester van de Franse hoofdstad gezegd in een interview met de krant Ouest-France.

"Als burgemeester van Parijs is de beslissing aan mij en heb ik de goedkeuring van het Internationaal Olympisch Comité. Dus ja, ze zullen op de Eiffeltoren blijven", zegt burgemeester Anne Hidalgo. De vijf ringen die op een hoogte van 60 meter op de iconische toren zijn geplaatst moeten wel worden vervangen door meer toekomstbestendige exemplaren.

Volgens Hidalgo zijn de huidige ringen te zwaar en niet bestand tegen de wind in de winter. De definitieve ringen zijn net zo groot, maar lichter. Het is de bedoeling dat ze op dezelfde plek op de Eiffeltoren worden geplaatst. De montage van de nieuwe ringen moet "zo snel mogelijk" gebeuren, zegt Hidalgo. De fabrikant, ArcelorMittal, is al begonnen met de bouw.

Ballon met olympisch vuur

De vijf in elkaar verweven ringen zijn in totaal 29 meter breed en 15 meter hoog en zijn bevestigd aan de kant van de Eiffeltoren met uitzicht op de Seine. Elke ring heeft een diameter van negen meter.

Naast de olympische ringen wil de burgemeester ook de ballon met de olympische vlam voor Parijs behouden. Tijdens de Spelen steeg de dertig meter grote heliumballon iedere avond op boven de Jardin des Tuileries. Overigens ging het in werkelijkheid niet om een echte vlam, maar om mistwolken die verlicht werden door led-lichtstralen.

Olympisch vuur bereikt eindstation: de luchtballon

Verder wil burgemeester Hidalgo ook de tien standbeelden van belangrijke vrouwen uit de Franse geschiedenis in haar stad houden. De beelden werden in de openingsceremonie langs de Seine gepresenteerd.

Over het behoud van de vlam en de beelden is nog geen definitief besluit genomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl