Oekraïense brandweerlieden blussen een gebouw dat in brand vloog door de aanvallen
NOS NieuwsAangepast

Rusland voert opnieuw aanvallen uit op Kyiv en Charkiv

Rusland heeft vroeg in de ochtend opnieuw raketten afgevuurd op Oekraïense steden. In verschillende delen van de hoofdstad Kyiv zijn hulpverleners uitgerukt, meldt de burgemeester Klytsjko op Telegram. Twee inwoners van de stad raakten gewond, een van hen is opgenomen in het ziekenhuis.

Volgens het hoofd van het militaire bestuur van de stad, Serhi Popko, vuurde Rusland kruisrakketen en ballistische raketten af op de stad. Oekraïne heeft verschillende kruisraketten, ballistische raketten en een aanvalsdrone succesvol vernietigd, zegt hij op Telegram. "Een ongelooflijk groot aantal ballistische raketten tegelijkertijd!"

'Raketten uit Noord-Korea'

De Oekraïense minister van Defensie Koeleba schrijft op X dat sommige raketten die vanochtend zijn afgevuurd van Noord-Koreaanse makelij zijn. Hij noemt de toenemende militaire samenwerking tussen de Russische president Poetin en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un "een serieuze bedreiging voor zowel Europa als Azië".

Koeleba roept Aziatische landen op meer militaire hulp aan Oekraïne te overwegen. "Hoe sterker Oekraïne is, en hoe minder succesvol de Russische en Noord-Koreaanse dictators zijn, hoe stabieler en veiliger Europa en Azië zullen zijn."

De brokstukken van de raketten zijn in vier verschillende wijken van de hoofdstad neergekomen en veroorzaakten daar schade aan auto's en gebouwen.

Ook een universiteitsgebouw in Kyiv werd geraakt, vertellen studenten:

Leerlingen opgeschrikt door Russische raketaanval op eerste schooldag

Het ministerie van Binnenlandse Zaken meldt dat er op verschillende plekken in de stad brand is uitgebroken. Onder meer bij een metrostation dat ook gebruikt wordt als schuilkelder brak brand uit. Het metrostation zelf raakte ook beschadigd.

Ook in Charkiv werden aanvallen gemeld door het bestuurlijke hoofd van de regio. Daar is eveneens in meerdere gebouwen brand uitgebroken.

De afgelopen dagen voerde Rusland zware aanvallen uit op de Oekraïense steden. In Charkiv vielen na Russische aanvallen afgelopen weekend zeven doden en raakten ruim zeventig mensen gewond.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl