Vuelta-blog
NOS SportAangepast

Castrillo knokt zich naar tweede ritzege deze Vuelta • Rode trui O'Connor verliest 0.38

liveblog gesloten

Tot dinsdag!

We besluiten dit liveblog natuurlijk met de samenvatting van de 16de etappe, een rit met een onheilspellend zware slotklim, een verrassende winnaar, maar ook iets minder vuurwerk tussen de favorieten dan verwacht.

Maar daardoor blijft deze Vuelta wel ongelooflijk spannend. Dat belooft wat voor de slotweek, die dinsdag gaat beginnen. Bedankt voor het volgen en graag tot dinsdag!

Castrillo knokt zich naar fameuze tweede zege in Vuelta, O'Connor beperkt schade

De dag van dinsdag: weer klimmen in Asturië naar Lagos de Covadonga

Maandag mogen de renners genieten van een welverdiende en welkome rustdag in Oviedo. Dinsdag gaat de Vuelta namelijk verder met opnieuw een stevige bergrit, met aankomst bij de beroemde Lagos de Covadonga.

De rit van Luanco naar Lagos de Covadonga is 181,5 kilometer lang, met onderweg twee beklimmingen van eerste categorie en natuurlijk de slotklim van buitencategorie. De renners stappen om 12.50 uur op de fiets, de aankomst wordt verwacht rond 17.15 uur.

  • lavuelta.es
    Het profiel van de 16de etappe in de Vuelta.
  • lavuelta.es
    Het profiel van de eerste klim in de 15de etappe van de Vuelta naar Mirador del Fito.
  • lavuelta.es
    Het profiel van de Collada Llamena, de tweede beklimming in de 16de etappe van de Vuelta.
  • lavuelta.es
    Het profiel van de befaamde klim naar Lagos de Covadonga, de slotklim van de 15de etappe in de Vuelta.

Verliezer van de dag: Felix Gall

Ben O'Connor hield de schade beperkt vandaag, al zal hij nu de hete adem van Primoz Roglic wel flink voelen. Zijn ploeggenoot Felix Gall, die de afgelopen dagen liet zien niet zozeer voor O'Connor, maar eerder voor zijn eigen klassement te rijden, is de verliezer van de dag,

Gall eindigt als 129ste op 26.10 van winnaar Castrillo en zakt van plek 8 naar plek 23 in het algemeen klassement.

Felix Gall (hier op archief) verloor meer 26 minuten in de 15de etappe van de Vuelta.

Opnieuw tranen bij revelatie Castrillo

Wat een Vuelta is dit aan het worden voor de pas 23-jarige Pablo Castrillo, bezig aan zijn tweede jaar als prof en zijn eerste grote ronde. Hij bezorgt zijn procontinentale (!) ploeg Kern Pharma gewoon een tweede ritzege. De vorige ritzege was op de dag dat de op de avond ervoor overleden oprichter van zijn opleidingsploeg werd geëerd.

Nu deed hij het helemaal zelf, op de meest tot de verbeelding sprekende berg van deze Vuelta. Dan mag er best een traantje vloeien...

Klassement | Top tien klassement

Ben O'Connor begint dinsdag dus nog altijd in de rode leiderstrui aan de slopende derde week. Naaste belager Primoz Roglic staat nu binnen de minuut: 0.43. Het lijkt erop dat Enric Mas, Richard Carapaz en Mikel Landa gaan strijden om de laatste podiumplaats.

De top tien in het algemeen klassement na de 15de etappe in de Vuelta.

Uitslag | O'Connor verliest 0.38

Kijk eens aan, Primoz Roglic eindigt zelfs nog in dezelfde tijd als Enric Mas. En ook de verschillen met de andere favorieten zijn niet heel groot. In deze top tien ontbreekt rodetruidrager Ben O'Connor. De Australiër werd elfde op 1.42 van winnaar Castrillo.

Dat is 0.38 achter Mas en Roglic.

De top tien van de 15de etappe in de Vuelta.

FINISH | Roglic is binnen, vlak na Mas

Roglic is op het einde toch weer wat dichter bij Mas gekomen en komt op amper een tel van de Spanjaard over de streep. En dan is het wachten op O'Connor...daar is de rode trui op 0.37 van Roglic!

De Australiër behoudt het rood, maar de Sloveen (en ook Mas) komen steeds dichterbij! Wat een Vuelta!

FINISH | Castrillo flikt het toch!

Ongelooflijk! Castrillo flikt het toch! De Spanjaard boekt zijn tweede ritzege deze Vuelta na een meer dan meeslepend duel met Vlasov. Sivakov komt als derde binnen.

Pablo Castrillo wint zijn tweede rit deze Vuelta op de monsterlijke slotklim Cuitu Negru.

600 m | Mas lost Roglic!

Nee, het wordt helemaal niet de dag van Roglic. Hij kan het wiel van Mas niet houden!

600 m | Wat een duel!

Castrillo geeft alles, rijdt zelfs even weg als de Rus bijna aansluit, maar Vlasov komt er toch bij. Dan gaat Castrillo weer! Wat een vechtershart van de man van Kern Pharma, een procontinentale ploeg.

Pablo Castrillo geeft niet op en laat Aleksandr Vlasov lijden in zijn wiel.

1,2 km | Castrillo vecht voor wat hij waard is

Castrillo vecht voor wat hij waard is, maar dit zal toch te veel gevraagd zijn voor hem om Vlasov voor te blijven. De Rus mag op weg naar de ritzege, want Roglic stagneert een beetje.

Sterker, de Sloveen heeft gezelschap gekregen van Enric Mas. En ook O'Connor verliest niet heel veel tijd: dat gat blijft 0.20.

1,3 km | Castrillo zwoegt

Vooraan zien we een beeld dat we eerder ook zagen: Castrillo zwoegend en puffend, maar nog altijd alleen op kop. Hoewel, wie zien we daar uit de mist opdoemen? Vlasov!

Pablo Castrillo in de aanval in de steile slotkilometers van Cuitu Negru.

1,8 km | Roglic alleen!

En dan is Roglic alleen! Luid aangemoedigd baant hij zich een weg door het publiek. Roglic heeft inmiddels 0.24 op een groep met O'Connor, Mas, Carapaz en Landa.

2 km | Lipowitz en Roglic rijden rest uit wiel

Bij de favorieten zien we geen aanval van Roglic, maar zien we hem in het wiel van Lipowitz gewoon wegrijden bij de rest. O'Connor moet als laatste lossen, maar ook hij kan het tempo niet volgen.

3 km | Castrillo gaat!

Niet te geloven! Bij het betreden van de zwarte piste, de laatste drie kilometer van deze slotklim met stukken van 24 procent, gaat Pablo Castrillo. Zijn zwoegende stijl past daar in dit geval prima bij!

Vlasov blijft rustig zitten in het wiel van Sivakov. Heeft hij opdracht om te wachten op zijn kopman Roglic?

6 km | Aanval Landa!

Mikel Landa valt aan! Hij test de concurrentie op een stuk waar het gigantisch steil omhoog loopt. Maar dan zien we ook wat een kleine versnelling kan doen: Landa zwalkt in zijn aanval van links naar rechts over de weg, terwijl Roglic rustig naar zijn wiel trippelt.

Maar ook Ben O'Connor, Enric Mas en Sepp Kuss kunnen mee. En op het tussnstuk, waar de weg zelfs een beetje in dalende lijn gaat, sluiten ook Carapaz, Gaudu, Lipowitz, Yates en Dunbar weer aan.

Mikel Landa valt als eerste aan op Cuitu Negru

6 km | Status quo

Op de eerste écht steile kilometers met percentages richting de 15 procent zien we eigenlijk een status quo. Hoewel, Cattaneo heeft het verschil teruggebracht naar 2.06.

8 km | Oomen buigt voor tempo Cattaneo

Mikel Landa heeft de goed klimmende tijdrijder Mattia Catteneo op kop gezet om het tempo wat op te voeren en dat kost meerdere renners de kop. Onder hen helaas Sam Oomen.

Wie zijn er nog over in die groep met favorieten? Dat zie je in de carrousel hieronder.

  • NOS
    Samenstelling van de groep met favorieten op de slotklim (1/3)
  • NOS
    Samenstelling van de groep met favorieten op de slotklim (2/3)
  • NOS
    Samenstelling van de groep met favorieten op de slotklim (3/3)

9 km | Vlasov in zetel dankzij Sivakov

Pavel Sivakov, wat ben je allemaal aan het doen. Oké, hij kan een sprongetje maken in het klassement als hij niet helemaal instort. Maar op deze manier brengt hij Vlasov in een zetel naar de finish.

Of is Sivakov zo sterk dat hij Vlasov kan uitroken met zijn tempo? We zijn bij de eerste steile kilometers...

Pavel Sivakov doet al het werk, met Aleksandr Vlasov ontspannen in het wiel. Pablo Castrillo bijt op zijn tanden.

11 km | Wordt dit de dag van Red Bull?

De favorieten komen geen seconde dichter bij de drie koplopers, waar Pavel Sivakov de hele klim al het tempo bepaalt. Aleksandr Vlasov lacht in zijn rug in zijn vuistje.

Wat Max Verstappen niet lukte in Italië, kan in deze Vuelta zomaar uitkomen: een topdag voor Red Bull met een ritzege voor Vlasov en de rode trui voor Roglic? Laten we niet op de zaken vooruit lopen...

13 km | Oomen nog in groep met favorieten

Kijk eens aan, Sam Oomen zit ook nog gewoon in het steeds kleiner wordende groepje met favorieten. De Nederlander is sowieso bezig aan een knappe Vuelta, waarin hij al vaak in de aanval was en twee dagen geleden nog vierde werd in de rit die gewonnen werd door Woods.

14 km | En toen nog maar drie: ook Pacher eraf

Ai, na Küng moet ook ploeggenoot Pacher lossen. Castrillo ontpopt zich intussen als een van de revelaties van deze Vuelta en bijt zich nog altijd vast in het wiel van Vlasov en Sivakov. In het peloton zien we Mauri Vansevenenant intussen op kop wiebelen.

Zouden ze zich daar al zorgen maken of de ritzege nog wel mogelijk is? Of gaat het de kopmannen Landa, Mas, Roglic en O'Connor alleen om het klassement?

Primoz Roglic aan het begin van de slotklim Cuitu Negru.

15 km | Ook Küng eraf

En toen waren we nog met vier. Het tempo van Pavel Sivakov wordt nu ook Stefan Küng te machtig, niet gek natuurlijk voor een tijdrijder met zijn gewicht. Ploeggenoot Quentin Pacher bijt zich nog wel vast in het wiel van Sivakov en Vlasov en ook Castrillo kan nog altijd mee.

De favorieten, waar de ploeg van Landa een heel klein beetje hulp kreeg van Movistar, komen trouwens amper dichterbij. Nog altijd is het verschil drie minuten. Maar de zwaarste stukken moeten nog komen.

18 km | Vine zwaait af

Aan de voet van de slotklim zwaait Jay Vine zijn medekoplopers gedag. De Australiër gaat dus niet voor de bergtrui, althans vandaag nog niet. Het is zijn ploeggenoot Pavel Sivakov die dankzij zijn inspanningen zijn slag moet slaan in de strijd om de dagzege en het klassement.

Maar dan zal hij wel moeten afrekenen met Aleksandr Vlasov, die nog geen trap te veel heeft gedaan vandaag. En Vlasov en Sivakov liggen elkaar niet echt: eerder deze Vuelta boorde de Rus Vlasov zijn tot Fransman genaturaliseerde landgenoot (hoewel Sivakov geboren is in Italië en opgroeide in Frankrijk) uit het niets een ritzege door de neus.

Ook Bruno Armirail houdt de benen stil en gaat wachten op zijn kopman Ben O'Connor. Die rijdt op 3 minuten achterstand van de kopgroep trouwens.

22 km | Weer fietswissel Roglic (maar nu bewust?!)

Net als gisteren zien we Primoz Roglic opeens met pech langs de kant van de weg. Hoewel pech? Nee, Roglic wisselt zijn gewone fiets voor eentje met een kleinere versnelling. Zo kan hij straks op de steile slotkilometers van de Cuitu Negru met een soort mountainbikeversnelling het verschil maken. Althans, dat is het plan.

Een echte pitstop van Red Bull dus!

Primoz Roglic wisselt zijn fiets voor een met kleinere versnellingen.

28 km | Op naar de zwaarste klim van deze Vuelta

Over een kilometer of tien beginnen de renners aan de zwaarste beklimming in deze Vuelta. Laten we nog eens kijken naar het angstaanjagende profiel.

Het profiel van de Cuitu Negru, de loodzware slotklim van de 15de etappe in de Vuelta.

30 km | Opmerkelijk: Küng maakt zich boos bij tussensprint

Een gek moment zojuist in de kopgroep. Stefan Küng wilde graag de bonus van de tussensprint mee naar huis nemen, maar hij komt klem te zitten tussen Jay Vine en de ploegleidersauto van UAE-Emirates. En daar is de Zwitser niet blij mee.

De tussensprint wordt gewonnen door Sivakov, voor Vlasov en Küng.

Stefan Küng maakt zich boos op de ploegleidersauto van UAE Emirates bij de tussensprint.

32 km | Kruijswijk terug in 'peloton'

We schreven net al dat niet helemaal duidelijk is waar de achtervolgende groep rijdt, maar een ding is duidelijk: Steven Kruijswijk zit daar niet meer bij. De Nederlander zien we namelijk terug aan de staart van de groep met favorieten.

En die groep rijdt nog altijd op bijna drie minuten van de kopgroep. Dat lijkt veel, maar op de supersteile slotklim zou dat weleens te weinig kunnen blijken.

45 km | Kopgroep is wat uitgelopen: +2.44

Jay Vine maakt tempo in de kopgroep

De koplopers zijn toch weer wat verder weggereden bij het uitgedunde peloton met alle favorieten. Dat peloton - nog altijd met de ploeg van Landa als gangmaker - is op 2.44 van Vine boven gekomen.

Nu gaan we eerst afdalen, dan volgt een kilometer of 25 waarin het vals plat omhoog loopt en dan begint de gevreesde slotklim naar Cuitu Negru. Dat zou een kans moeten zijn voor de achtervolgers met Kruijswijk om de aansluiting weer te maken. Maar wat hun achterstand precies is, dat is moeilijk te zeggen.

53 km | Vine op gelijke hoogte met Van Aert in bergklassement

Het was niet goed in beeld, maar Jay Vine is net als eerder vandaag als eerste over de top van de Alto de la Colladiella gekomen. Hij pakt weer tien punten en komt zo op gelijke hoogte met de onwaarschijnlijke leider in het bergklassement, Wout van Aert.

Van Aert heeft echter nog net iets meer punten gepakt op beklimmingen van de eerste categorie en dus blijft de Belg nog (even) aan de leiding. En misschien zit er nog wel meer in voor Vine, die zo lang moest revalideren van zijn vreselijke val in de Ronde van Baskenland. Hij brak meerdere ruggenwervels in de val waar ook Jonas Vingegaard, Primoz Roglic en Remco Evenepoel bij betrokken waren.

Dat Vine graag de bergtrui wil, is overigens best logisch. In de Vuelta van 2020 reed hij namens Alpecin-Deceuninck al in de bergtrui toen hij in etappe 18 ten val kwam en de strijd moest staken.

Overigens lagen er ook bonificatieseconden op de top, maar die doen er dus niet zoveel toe. Hooguit voor Pavel Sivakov, die dankzij de vier boni's nu op 6.27 van de rode trui komt.

58 km | Ook Kruijswijk, Martínez, Lazkano en Izagirre eraf

Ook voor Dani Martínez - toch de nummer twee van de afgelopen Giro - gaat het te hard in de kopgroep. En we zien ook Izagirre en Lazkano lossen. Achterin de kopgroep zien we twee blauwe Groupama-mannen op hun tanden bijten, maar het lijkt een kwestie van tijd voor ook Küng en Pacher moeten passen. Helaas, ook Steven Kruijswijk is eraf.

Zo wordt het groepje snel klein genoeg om alle leden van die kopgroep te kunnen noemen: Vine en Sivakov (UAE), Armirail (Decathlon), Vlasov (Red Bull-Bora-hansgrohe), Castrillo, Küng, Pacher (Groupama).

59 km | Kopgroep spat uiteen op tweede keer Colladiella

De koplopers zitten alweer op de Alto de la Colladiella (eerste categorie, 6,4 kilometer à 8,2 procent), waar het aan het begin van de etappe vuurwerk was. Ook toen stak Jay Vine de lont aan en nu doet hij dat weer.

Achter hem zien we een paar opmerkelijk sterke mannen opeens lossen: wat te denken van Jack Haig, Lorenzo Fortunato, Louis Meintjes en - jawel - ploeggenoot Marc Soler. De wegen van Soler zijn weer onnavolgbaar vandaag.

Soler wordt zelfs alweer ingelopen door de groep met favorieten waar de ploeg van Landa gewoon een straf tempo blijft voeren. Het verschil met de kopgroep - met Kruijswijk - is ook maar 1.35.

Even terug naar eerder vandaag: reactie van wereldkampioene Pieterse

"Ik besef het nog niet helemaal." Puck Pieterse kon vlak na de finish niet geloven dat zij zojuist wereldkampioen mountainbike was geworden en komend seizoen de regenboogtrui mag dragen. "Mijn eerste wereldtitel bij de elite, ik ben heel erg blij."

"Het is knettergek wat we doen,een een-tweetje",glunderde ze. "Als mountainbikeland zijn we niet zo groot.Ik woon onder zeeniveau en om dan hier zo te presteren met Anne is extra speciaal."

Bij de mannen ging de wereldtitiel verrassend naar de Zuid-Afrikaan Alan Hatherly. De Zuid-Afrikaan reed in de slotronde weg bij Victor Koretzky en won als eerste Afrikaanse mountainbiker WK-goud bij de elitemannen. Voor Koretzky waren de druiven zuur, want net als bij de Olympische Spelen van Parijs werd hij tweede.

Titelhouder Tom Pidcock,die de Fransman in Parijs met een sluwe inhaalactie van het goud hield, had een mindere dag en moest op 0.39 van Hatherly genoegen nemen met het brons. De 28-jarige Hatherly had vorige maand al brons op de Spelen veroverd. In 2018 won hij de wereldtitel bij de beloften.

Renewi Tour | Wedstrijdverslag

De Belg Tim Wellens heeft de Renewi Tour op zijn naam geschreven. De coureur van UAE Emirates mocht zondag de leiderstrui in ontvangst nemen en volgde daarmee zichzelf op als winnaar van de etappekoers op Nederlands en Belgisch grondgebied.

Eerder won Wellens de wedstrijd ook al in 2014 en 2015. De jonge Belg Alec Segaert was niet in staat zijn leiderstrui te verdedigen, maar werd in zijn eerste rittenkoers in de WorldTour wel tweede in het eindklassement. Zijn generatiegenoot Per Strand Hagenes (Visma-Lease a Bike) wordt derde.

Vuelta 81 km | Nieuwe grote kopgroep met Kruijswijk

In de Vuelta zijn we bezig aan het tussendoortje van de Alto de Santo Emiliano (derde categorie, 5,6 kilometer à 4,9 procent) en was is er al veel gebeurd! Wat precies, dat kun je hieronder teruglezen.

We beperken ons even tot de huidige stand van zaken: er is een samensmelting gekomen tussen de kopgroep en een groep achtervolgers, waar Steven Kruijswijk in zijn eentje ook nog naar toegereden is.

Steven Kruijswijk in de aanval in de Vuelta.

En dus hebben we 17 koplopers, met daarin heel wat interessante mannen die later in deze etappe misschien een rol gaan spelen voor hun kopmannen. Denk aan Martínez en Vlasov voor Roglic, Armirail en Paret-Peintre voor O'Connor en Lazkano voor Mas.

En wat wil UAE-Emirates? Die ploeg heeft Soler, Vine en Sivakov in de kopgroep. De laatste, de Franse Rus Sivakov staat 13de op slechts 6.31 van O'Connor. Dat is minder dan vier minuten van nummer vier Richard Carapaz en nummer vijf Mikel Landa.

De laatste neemt zijn verantwoordelijkheid en zet zijn ploeggenoten op kop om het gat klein te houden. Maar dat is al wel 2.23.

Vuelta nu live op NPO 1 en NOS.nl!

De etappe kun je nu ook live bekijken op NPO 1 en via de livestream op NOS.nl en de NOS-app. Het commentaar is van Joris van den Berg en Stef Clement.

Vuelta 89 km | Hergroepering en dus nieuwe aanvallen

In de afdaling van de Alto de la Colladiella (de eerste van twee) is de groep met klassementsrenners (te klein voor om een peloton te noemen) bij de koplopers gekomen en dus begint het aanvalsspel weer helemaal opnieuw.

Louis Meintjes heeft er zin in vandaag en dus probeert hij weer weg te sluipen. Hij krijgt opnieuw Soler, Castrillo, Gregaard, Sheehan mee. En ook Bruno Armirail, Quentin Pacher en Ion Izagirre melden zich voorin.

Renewi FINISH | De Lie wint rit, Wellens eindwinnaar

Ja hoor, het gaat zoals je kunt verwachten. Arnaud De Lie wordt geen strobreed in de weg gelegd en de 'Taureau de Lescheret' mag voor het eerst in zijn kampioenstrui het gebaar van de stierenhoorns maken als winnaar.

Maar ook Wellens komt juichend over de streep. Hij wint voor de vierde keer de Renewi Tour.

Madouas wordt derde, voor Pluimers. Een knappe prestatie van de Nederlander!

Renewi 1 km | Wellens of De Lie...we weten het wel

Wellens en De Lie gaan strijden om de ritzege, maar we zien dat Wellens zich helemaal leegrijdt op kop want hij weet dat de eindzege voor hem is. Achter de twee Belgen zijn Mohoric, Hagenes en Pluimers bij Madouas en Dewulf gekomen.

Renewi Tour 4 km | Wellens en De Lie samen!

Er zijn nog maar 4 kilometer te rijden in de slotrit van de Renewi Tour en we zien Tim Wellens en Arnaud De Lie samen op kop. Dat kan een mooie een-twee worden: de vierde eindzege van Wellens en de eerste ritzege voor De Lie in zijn kampioenstrui?

Madouas en Dewulf zijn de eerste achtervolgers, maar blijven hangen op een seconde of 20. Mohoric, Hagenes en Pluimers rijden daar weer achter. Het peloton met leider Segaert rijdt op 0.45 en lijkt gezien.

Vuelta 105 km | Vine als eerste boven, Gall, Lipowitz en Vlasov lossen nu al

Jay Vine is als eerste boven op de Alto de la Colladiella, pakt zo 10 bergpunten en komt op 13 punten van leider Van Aert. Marc Soler probeerde in zijn eentje nog de kopgroep te achterhalen, maar komt net te laat.

In het peloton wordt door de klassementsrenners geen moment geaarzeld vandaag. Dat peloton bestaat nu nog maar uit een kleine groep.

En daar missen we een paar van de sterkste helpers van rode trui O'Connor en Roglic: Felix Gall (Decathlon, de ploeg van O'Connor) en Florian Lipowitz en Aleksandr Vlasov (Red-Bull-Bora-hansgrohe) zijn er gewoon afgereden.

In de afdaling kunnen ze wellicht nog tergkeren, maar ook dit is geen goed teken.

Renewi 13 km | Wellens in kopgroep

In de Renewi Tour heeft Tim Wellens zijn kaarten op tafel gelegd: in de Groene Kilometer, waar drie tussensprints met bonificatieseconden betwist werden, heeft Wellens acht seconden teruggepakt op leider Alec Segaert.

Dat is nu ook zijn achterstand in het klassement op zijn jonge landgenoot: 0.08. Er is dus nog wat meer nodig en dus trekt Wellens hard door en hij forceert zo een kopgroep.

Segaerts ploeggenoot Arnaud De Lie, oud-winnaar Matej Mohoric, Per Strand Hagenes, Stan Dewulf, Valentin Madouas en de Nederlander Rick Pluimers hebben een 0.20 voorsprong op het peloton.

Maar we moeten straks nog twee keer De Vesten in Geraardsebergen op, het voorportaal van de Kapelmuur is dat.

Vuelta 108 km | Meintjes is bij kopgroep

Louis Meintjes heeft het gat dichtgereden naar de kopgroep. Dat is knap van de kleine Zuid-Afrikaan! Soler en Woods rijden nog op 0.55 van die kopgroep. En ook in het peloton blijft het flink onrustig: vooral EF-EasyPost roert zich flink met onder anderen Cepeda en Rafferty.

Vuelta 110 km | Soler in aantocht, met Woods

We zijn begonnen aan de eerste beklimming van Alto de la Colladiella (eerste categorie, 6,4 kilometer à 8,2 procent). Vlak voor die beklimming is Louis Meintjes in zijn eentje op zoek gegaan naar de kopgroep.

En daarachter zien we nog twee bekende gezichten in deze Vuelta in de tegenaanval: Marc Soler en Michael Woods. De slotklim is natuurlijk gemaakt voor een specialist als Woods, die al een etappe won deze Vuelta.

Maar ook is hij op het lijf geschreven van Jay Vine en dus is het misschien niet zo heel slim van Marc Soler om de Canadese klauteraar mee op sleeptouw te nemen. Aan de andere kant zou Soler ook dolgraag de blauwebollentrui - die hij al om de schouders heeft - echt in bezit krijgen. En dan moet hij vandaag zijn slag slaan.

Wordt vervolgd...

Vuelta 120 km | Nieuwe kopgroep, O'Connor in problemen

In de Vuelta zijn ze net begonnen aan de slopende bergrit, maar er is al van alles aan het gebeuren. Er is een nieuwe kopgroep met daarin Jay Vine, ritwinnaar Pablo Castrillo, Max Poole, Marco Frigo, Riley Sheehan, Jonas Gregaard, Thomas Champion, Kasper Asgreen.

Met Vine in de aanval weet Wout van Aert dat zijn leiding in het bergklassement onder druk komt te staan en dus is de man in het groen in de tegenaanval gegaan met Casper Pedersen in zijn wiel. Maar dit keer slaagt hij niet in zijn opzet om het gat te dichten.

Maar achter hun rug is ook wat aan het gebeuren. Leider Ben O'Connor heeft de slag gemist toen het peloton in tweeën scheurde. En dus zien we zijn Decathlon-ploeg op kop van een tweede groep. Dat zal wel goed komen, maar het is wellicht een teken aan de wand.

Renewi 36 km | Koers ontbrandt in spectaculaire finale

In de Renewi Tour zitten we al dik in de finale, dus hoog tijd voor een update. In de beginfase reed een grote kopgroep van 21 renners weg, met een paar gevaarlijke klanten voor de eindzege als de jonge Noor Per Strand Hagenes (Visma-Lease a Bike), Matteo Trentin (Tudor) en Nils Politt (UAE-Emirates).

De laatste is ploeggenoot van drievoudig eindwinnaar Tim Wellens, die misschien wel de grote favoriet is voor de eindzege vandaag. Inmiddels is de kopgroep uit elkaar gevallen, maar Hagenes en Trentin zien we nog steeds voorin met een seconde op 25 voorsprong op het peloton.

Daarin rijdt ook Alec Segaert, de leider in het klassement. Zijn voorsprong op Hagenes is 0.32, op Trentin 0.36 en op bijvoorbeeld Wellens 0.16.

Een Nederlandse eindzege zal heel moeilijk worden. Mick van Dijke, de voornaamste kandidaat daarvoor, is namelijk afgestapt. Hij ondervind te veel hinder van een valpartij van zaterdag.

Vuelta 137 km | Zes koplopers

Hoewel het nog even duurt voor de eerste serieuze beklimming begint, hebben we toch al een aardige kopgroep. Kasper Asgreen (T-Rex-QuickStep) en Txomin Juaristi (Euskaltel, die van de botsing met een ree eerder deze Vuelta) gingen er vanuit de start vandoor.

Dat duo heeft gezelschap gekregen van Riley Sheehan (Israel-Premier Tech), Reuben Thompson (Groupama-FdJ), Jonas Gregaard (Lotto-Dstny) en Antonio Jesús Soto (Kern Pharma).

Vuelta | Wie draagt welke trui?

Behalve de strijd om het klassement is het ook interessant om te zien of Wout van Aert weer de aanval zal kiezen. Hij kan namelijk de vrijwel onmogelijke combinatie van puntentrui en bergtrui naar zich toetrekken in deze Vuelta.

In het bergklassement heeft Van Aert 46 punten en dat is precies het dubbele van de nummers twee Marc Soler en Jay Vine (23 punten).

Vuelta | Salida!

Het is al zover. Na een korte neutralisatie is de 15de etappe officieel van start gegaan. Dat wordt een dag lang zwoegen in Galicië voor de renners. De eerste beklimming van de Alto de la Colladiella (eerste categorie, 6,4 kilometer à 8,2 procent) is na 30 kilometer.

Vermoedelijk zal dan een stevige kopgroep wegrijden.

Vuelta | Uijtdebroeks uit Vuelta met corona

Cian Uijtdebroeks reed een tegenvallende Vuelta, maar leek de laatste dagen juist weer wat aan de beterende hand. Niets blijkt minder waar, want het Belgische klimtalent gaat vandaag niet meer van start. Hij heeft positief getest op corona.

Ondertussen in Andorra: Pieterse wereldkampioen mountainbiken

Puck Pieterse heeft in Andorra de wereldtitel veroverd in het mountainbiken. Ze is nu de eerste Nederlandse vrouw ooit met een wereldtitel op dit onderdeel, de cross country.

Anne Terpstra zorgde met een uitstekende race zelfs voor een 1-2'tje voor Nederland. De Italiaanse Martina Berta werd derde.

Renewi | Opgave Mathieu van der Poel

Twee jaar geleden was dit parcours nog de speeltuin van Mathieu van der Poel, die met een solo van meer dan 50 kilometer de ritzege én de eindzege voor zich opeiste. Ook nu verheugde de wereldkampioen zich op de Vlaamse mini-klassieker, maar winnen zal hij niet.

Van der Poel is namelijk niet van start gegaan. De reden: Van der Poel is tijdens de tijdrit met zijn knie tegen zijn stuur gestoten, waarschijnlijk bij de zwieper die hij maakte in een bocht.

Uit voorzorg is hij daarom niet meer opgestapt. Van der Poel heeft grotere doelen dit najaar, met onder meer de EK in België en de WK in Zürich.

Renewi | Slotrit met Muur van Geraardsbergen

De jonge Alec Segaert zal in de slotrit van de Renewi Tour proberen zijn eerste grote ronde ook als winnaar af te sluiten. Maar dat zal zeker niet eenvoudig worden, want in de vijfde etappe van Menen naar Geraardsbergen (202,5 kilometer) wacht een klassiek Ronde van Vlaanderen-parcours.

Het parcours van de slotrit in de Renewi Tour

Vuelta | Live meekijken via stream en NPO 1

De 15de etappe is vanaf 14.55 uur live te zien via de livestream op NOS.nl en de NOS-app. Ook op NPO 1 kun je de belangrijkste fasen in de etappe live zien in de lopende programmering.

Vuelta | Waarheen leidt de weg?

De 15de etappe voert de renners van Infiesto naar de top van de Cuitu Negru. De etappe is met 143 kilometer kort, maar buitengewoon zwaar.

Want voor die slotklim (buitencategorie, 18,9 onregelmatige kilometers, waarvan de meeste met een stijging van acht procent of hoger) hebben de renners ook al twee keer de Alto de la Colladiella (eerste categorie, 6,4 kilometer à 8,2 procent) en tussendoor ook nog de Alto de Santo Emiliano (derde categorie, 5,6 kilometer à 4,9 procent) bedwongen.

Succes!

  • lavuelta.es
    Het profiel van de 15de etappe in de Vuelta.
  • lavuelta.es
    Het profiel van de Alto de la Colladiella (eerste categorie), die de renners twee keer moeten bedwingen.
  • lavuelta.es
    Het profiel van de Cuitu Negru, de loodzware slotklim van de 15de etappe in de Vuelta.

Vuelta | Rampas inhumanas

De Vuelta-organisatie windt er geen doekjes om. De slotklim naar Cuitu Negra is een monsterlijke klim. Of zoals ze dat zeggen in Spanje (en bij Lidl-Trek), een 'rampas inhumanas'.

Houdt de koersen maar eens uit elkaar

Vandaag is het smullen op twee fronten voor de wielerliefhebbers, want behalve de Vuelta wordt in België ook de slotrit van de Renewi Tour gereden. En dat is traditiegetrouw een soort mini-Ronde van Vlaanderen met een finale waarin de Bosberg en de Muur van Geraardsbergen een hoofdrol spelen.

Voor de duidelijkheid zullen we daarom werken met de labels 'Vuelta' en 'Renewi' in onze posts.

¡Buenas tardes!

¡Buenas tardes! Goedemiddag vanuit Asturië, de regio in het noorden van Spanje die bekend staat om monsterlijk steile beklimmingen als die naar Lagos de Covadonga en de Angliru.

Die eerste krijgen de renners in de slotweek van deze Vuelta nog voor de kiezen, de gevreesde Angliru laat de organisatie dit keer links liggen. Maar de Vuelta zou de Vuelta niet zijn als ze niet een tweelingbroertje van de Angliru zouden vinden.

Want zo kun je de Cuitu Negra, slechts een steenworp verwijderd van de Angliru, gerust noemen. Die slotklim vandaag brengt de renners naar 1.847 meter hoogte, waarbij de laatste drie kilometer gemiddeld meer dan 13 procent stijgen, met pieken tot 24 procent!

Ga daar maar eens aanstaan. Voor leider Ben O'Connor is dit een dag des oordeels. Zijn voorsprong is de afgelopen dagen al stevig geslonken. Kan hij Primoz Roglic op de steile slotklim van het lijf houden? De Sloveen staat nog maar 1.21 achter en ruikt bloed.

Kan Vuelta-leider Ben O'Connor stand houden op de enorm steile slotklim Cuitu Negru?