Een screenshot dat Reuters heeft vrijgegeven van de brand bij de olieraffinaderij
NOS NieuwsAangepast

Brand in olieraffinaderij Moskou: 'Lijkt grootste drone-aanval tot nu toe'

Volgens Russische staatsmedia heeft Oekraïne afgelopen nacht een grote drone-aanval uitgevoerd. Als gevolg daarvan is een olieraffinaderij in de regio Moskou in brand gevlogen, stelt de burgemeester op Telegram. Het Kremlin beweert dat ruim 150 drones werden neergehaald, verspreid over vijftien regio's.

Kyiv heeft niet gereageerd op de berichten uit Moskou, maar voert met regelmaat drone-aanvallen uit op bijvoorbeeld munitie- en oliedepots in Rusland. Sinds de Russische invasie heeft Oekraïne fors geïnvesteerd in de productie van legerdrones.

Op beelden is de brand door de drone-aanval van veraf goed te zien:

Beelden tonen Oekraïense drone-aanval op oliedepot Moskou

Doden gemeld in Oekraïne

Afgelopen dag werden opnieuw Oekraïense stellingen en steden door het Russische leger beschoten. In de noordoostelijke stad Soemy viel volgens de lokale autoriteiten gisteren minstens een dode. Aan het oostfront werd in de plaats Tsjasiv Jar een flatgebouw geraakt. Volgens de gouverneur werden daarbij vijf mannen gedood.

Voor zover bekend zijn er geen slachtoffers gemeld bij de drone-aanval op Rusland. De olieraffinaderij waar volgens staatsmedia brand heeft gewoed, ligt op een industrieterrein ten noordwesten van de hoofdstad.

'Brand olieraffinaderij onder controle'

Er is geen onafhankelijke informatie over de situatie, maar de burgemeester stelt dat een gebouw was beschadigd door brokstukken van een neergehaalde drone. Video's op sociale media waarop het onbemande toestel de installatie direct treft, lijken dat tegen te spreken.

Aanvankelijk gold voor de brand het hoogst mogelijke dreigingsniveau. Kort daarna werd het risiconiveau verlaagd van vijf tot twee. Volgens de laatste berichten zou de brand onder controle zijn.

Volgens Russische staatsmedia waren energiecentrales en infrastructuur het doelwit van de grote drone-aanval. De meeste drones werden gemeld in Koersk, de regio waar Oekraïne Russisch grondgebied heeft bezet.

Gevechten in Koersk

In dat gebied worden dagelijks zware gevechten gemeld. Oekraïne geeft daarover geen gedetailleerde informatie vrij. Russische staatsmedia, die fungeren als spreekbuis van het regime, beweren vandaag dat tientallen getroffen mensen zijn opgenomen in het ziekenhuis. Het zou gaan om onder anderen twaalf kinderen, maar bewijs voor deze claim wordt niet geleverd.

Het lijkt erop dat de Oekraïense opmars in Koersk nagenoeg tot stilstand is gekomen. Volgens het dagelijkse verslag van de Amerikaanse denktank ISW werd gisteren geen Oekraïense terreinwinst gemeld.

Rusland rukt op richting Pokrovsk

De analisten schrijven dat Rusland eenheden heeft weggehaald aan het oostfront om te vechten in Koersk. Hoewel het gaat om beperkte aantallen, laat deze ontwikkeling volgens ISW zien dat de Oekraïense invasie over het hele front invloed heeft.

Maar vooralsnog blijft het Russische leger oprukken in de Oekraïense regio Donetsk. Het Kremlin beweert vandaag dat er weer twee dorpen zijn ingenomen op weg naar de logistiek belangrijke stad Pokrovsk. Volgens de BBC zijn Russische troepen de stad op enkele kilometers genaderd. De Oekraïense legertop bevestigt dat de situatie aan het oostfront 'moeilijk' is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl