Een screenshot uit een van de video's op X
NOS Nieuws

Afghaanse vrouwen demonstreren tegen zangverbod: 'Mijn stem is niet verboden'

Afghaanse vrouwen plaatsen de afgelopen dagen video's van zichzelf online waarop ze aan het zingen zijn, uit protest tegen de nieuwe wetten die de Taliban vorige week invoerde. In die zogenoemde deugdwet staat onder meer dat vrouwen niet in het openbaar mogen zingen.

Ook verbieden de Taliban via de wet vrouwen in het openbaar teksten voor te dragen, omdat hun stem als "te intiem" wordt beschouwd voor het openbare leven. Verder moeten ze zichzelf bedekken als ze in de buurt zijn van onbekende mannen.

Zowel vrouwen die in Afghanistan wonen als daarbuiten doen mee met de protestactie op sociale media. Sommigen zijn herkenbaar in beeld, anderen niet. De vrouwen zingen alleen of in een groep, maar hebben allemaal dezelfde boodschap: ze zijn het niet eens met de Taliban.

De vrouwen zingen over hoe hun stem "niet verboden of beschamend is" en dat de Taliban "hun stem niet kunnen verbieden":

Eerder riepen de Verenigde Naties op om de nieuwe wetten direct in te trekken. De Taliban stelden vervolgens dat de religieuze waarden van moslims gerespecteerd zouden moeten worden. Als gevolg van de kritiek op de nieuwe wetten, maakten de Taliban gisteren vervolgens bekend niet langer samen te werken met UNAMA, de humanitaire missie van de VN in Afghanistan.

Ondanks de opschorting, zei de VN vandaag wel in contact te blijven met "alle belanghebbenden in Afghanistan", inclusief de Taliban. Dat schrijft persbureau AP.

"We hebben dit altijd gedaan volgens ons mandaat", zei VN-woordvoerder Stephane Dujarric in New York. "En ik zou zeggen onpartijdig en te goeder trouw, waarbij we altijd de normen van de VN hoog hielden en de boodschap van mensenrechten en gelijkheid naar voren brachten. We zullen ons werk voortzetten, zoals opgedragen door de Veiligheidsraad."

Park en sportschool verboden

Sinds de Taliban in 2021 opnieuw de macht in het land grepen zijn vrouwenrechten in rap tempo ingeperkt. Bij de machtsovername beloofden de Taliban dat ze zich gematigder zouden opstellen dan toen ze aan de macht waren in de jaren 90, maar daar is in de praktijk weinig van terechtgekomen.

Zo zullen ze voortaan publiekelijk gestenigd worden voor overspel en mogen ze niet meer bellen naar radio- en televisiezenders. Ook is het voor meisjes verboden om onderwijs te volgen na de basisschool. Daarnaast zijn onder meer parken en sportscholen verboden. Ook mogen vrouwen alleen naar buiten met bedekt gezicht en onder begeleiding van een mannelijk familielid.

De 23-jarige Mashal liet ons dit voorjaar zien hoe haar leven er uitziet na de machtsovername:

Vrouwen onder de Taliban: 'Ik zit vast in een grote kooi'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl