Een herdenkingsplek voor Andrew Dona
NOS Nieuws

Politie linkt onbekende schedel aan sinds 2010 vermiste Filipijnse zeeman

De Nederlandse politie heeft een schedel die door een visser werd gevonden in de Noordzee kunnen linken aan een sinds 2010 vermiste zeeman uit de Filipijnen. Dat meldt de politie vandaag, op de Internationale dag van de Vermiste Personen. De match werd begin dit jaar al gemaakt.

De zeeman, Andrew Dona, raakte in mei 2010 vermist. Hij voer op de Filipijnse tanker Aegen Myth, die rond die tijd boven Texel voer en verdween. Over hoe hij vermist kon raken, is weinig bekend. De kapitein van het schip maakte melding van de vermissing, waarna een zoekactie met meerdere helikopters en boten door zowel de Nederlandse als Duitse politie werd gestart.

Van Dona was geen spoor meer te bekennen. Zijn tandenborstel en kam werd met nog een aantal andere persoonlijke spullen door de kapitein verzegeld en naar het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) opgestuurd. Vervolgens werd een DNA-profiel van de man gemaakt.

Schedel in vissersnet

Iets meer dan een jaar later, in 2011, vond een visser van een vissersboot op de Noordzee een schedel in de netten. De schedel werd meegenomen en in Rotterdam overhandigd aan de politie. Omdat er geen volledig DNA-profiel uit het bot kon worden gehaald en omdat de technieken nog niet zo geavanceerd waren als nu, verdween de schedel in de opslag.

Daardoor duurde het jaren voordat vastgesteld kon worden van wie de schedel was. Om er zeker van te zijn dat het inderdaad om de vermiste zeeman ging, werd de familie in de Filipijnen gevraagd om wangslijm af te geven voor een DNA-match. Daarmee werd de laatste twijfel weggenomen.

Een repatriëringsbedrijf heeft de schedel vervolgens terug naar de Filipijnen gebracht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl